Transform utility gets an upgrade in 0.17

Info about new community or project announcements, implemented features, classes, modules or APIs. Might get technical!
PLEASE DO NOT POST HELP REQUESTS OR OTHER DISCUSSIONS HERE!
renatorivo
Posts: 2178
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:07 pm
Location: Torino - Italy

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby renatorivo » Sat Nov 05, 2016 7:17 pm

here, a cylinder
increments5.png
increments5.png (6.5 KiB) Viewed 2386 times
if you do not get the effect before reaching the edge of the screen, move the object to the edge of the workspace with central wheel, then drag it again along the axis

Edit
User avatar
tanderson69
Posts: 1495
Joined: Thu Feb 18, 2010 1:07 am

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby tanderson69 » Mon Nov 07, 2016 3:12 pm

You are moving the object beyond the clipping planes. This has nothing to do with the transform dragger as the same condition can be achieved by editing the positions in the property editor. Simply hit the fit command and everything will be good again.
renatorivo
Posts: 2178
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:07 pm
Location: Torino - Italy

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby renatorivo » Mon Nov 07, 2016 8:05 pm

tanderson69 wrote:Simply hit the fit command and everything will be good again.
True :)
It seems that it is not a bug, but only an inconvenience.
After further testing,
I saw that only happens in orthographic view, not in perspective view
but it also happens by increasing, through the properties, the position on the X axis

Initial position
start.png
start.png (62.19 KiB) Viewed 2320 times
Consequence
risultato.png
risultato.png (66.59 KiB) Viewed 2320 times
This is not very nice.
Renato
prof7bit
Posts: 8
Joined: Tue Jul 04, 2017 4:00 pm

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby prof7bit » Sun Jul 30, 2017 8:17 am

NormandC wrote:
Fri Oct 07, 2016 3:07 am
Next you wondered how the heck to get out from this mode. (Hint: right-click on the shape label in the tree and choose "Finish editing").
This does not work when accidentally invoking this tool on a part design object: The "finish editing" can be clicked once, then this menu item disappears, but the widget in the 3d view will still be displayed and will stay functional, its impossible to end this mode. If selecting the "transform" menu item again while the program is in this inconsistent state it will immediately crash.

Steps to reproduce:

* go to part design workbench
* new part, new body
* add additive box
* right click the box in the tree view and select "transform"
(body can now be moved around with the widget in the 3d view)
* click "OK" in the tasks view or right click box and "finish editing"
(tasks view and tree view return to normal but 3d view still
has the transform widget and it can stil be used to move the part)
* click "transform" again
(instant crash)

Althogh the part design object has been moved to a different place this new state is not reflected in any of the placement or superplacement properties of Part, Body or Box

At least once I have managed that after "finish transform" the box itself becomes invisible (and unable to make visible again) and and the 3d widget stayed visible, unable to exit this mode. I don't know exactly how I did this, I can remember I previously made both origins visible and also it has been saved and reopened before, it also only contained just one box.

--
OS: Ubuntu 16.04.2 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.11670 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 7b066fe33488ddc389c4545e93647a8e59e69a2b
Python version: 2.7.12
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: German/Germany (de_DE)
User avatar
tanderson69
Posts: 1495
Joined: Thu Feb 18, 2010 1:07 am

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby tanderson69 » Sun Jul 30, 2017 1:23 pm

I can confirm the crash. This sounds familiar and I think it has been pointed out before, but I didn't find a bug report.
User avatar
DeepSOIC
Posts: 6969
Joined: Fri Aug 29, 2014 12:45 am
Location: Saint-Petersburg, Russia

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby DeepSOIC » Tue Oct 31, 2017 8:01 pm

Oh, by the way. I didn't happen to need this utility... until recently. It's crazy useful!
Attachments
transform utility.png
transform utility.png (175.58 KiB) Viewed 1402 times
prat
Posts: 3
Joined: Tue Oct 10, 2017 12:48 pm

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby prat » Thu Nov 16, 2017 6:57 am

Is there a shortcut for the transform tool?
I tried setting a shortcut at edit > customize. But it refuses to assign the shortcut as the assign button becomes inactive.
Any suggestions?
User avatar
hammax
Posts: 844
Joined: Thu Jan 19, 2017 5:03 pm
Location: Ammersee

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby hammax » Thu Nov 16, 2017 7:25 am

...you need no shortcut, only doubleclick on the part's name in the tree!
(Or rightclick and click "transform").
chrisb
Posts: 18161
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby chrisb » Fri Nov 17, 2017 12:38 am

hammax wrote:
Thu Nov 16, 2017 7:25 am
...you need no shortcut, only doubleclick on the part's name in the tree!
(Or rightclick and click "transform").
And that's what we keyboard fetishists like to have on the keyboard.
oddtopus
Posts: 125
Joined: Tue Sep 20, 2016 6:17 pm

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby oddtopus » Fri Nov 24, 2017 7:17 pm

chrisb wrote:
Fri Nov 17, 2017 12:38 am
hammax wrote:
Thu Nov 16, 2017 7:25 am
...you need no shortcut, only doubleclick on the part's name in the tree!
(Or rightclick and click "transform").
And that's what we keyboard fetishists like to have on the keyboard.
Great tool indeed. But do you know what a keyboard-addicted would really like?
That pressing "x", "y" or "z" the object shifts by step written in dialog in the corresponding direction and by Shift+key it rotates by the angle. 8-)