Poprawianie projektu

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Mon Jan 22, 2018 10:27 am

A tak jeszcze przy okazji zapytam o wymagania sprzętowe.
Otóż mam coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/103189-desktop-f ... pro64.html

tyle, że 8GB RAMu. I w sumie jak dla mnie jest wystarczający, ale jest jeden moment jak pracuję we FC, że komputer "staje" i dzieje się to
przy prozaicznej czynności, a mianowicie jak chcę zmierzyć odległość w module draft (Tak jak w 11min. tego filmu)
https://www.youtube.com/watch?v=6Nu8y0C0nvg, wtedy komputer zamiera (zdarza się, że muszę go skilować... tzn FC - nie komputer). Karta grafiki z płyty, więc tyle ile fabryka dała.

Więc teraz pytanie, czy opłaca się dokupić jakąś nawet starszą grafikę do tego PC przy tych moich raczej mało skomplikowanych projektach?
Na ile mi to pomoże? I jak już to ew.to co, byle po kosztach.


Ten program stale mnie zaskakuje ;-)
Dłubię cały czas to samo pudełko (i pewnie jeszcze trochę to potrwa) i teraz tak:
Sytuacja wyjściowa:
https://drive.google.com/open?id=1eGgkO ... zkG1tqwwN6
https://drive.google.com/open?id=1MIyF7 ... ejSuwB4apr

w tym momencie przypomniałem sobie, że chciałem zrobić podcięcie pod górną część pudełka.
No to robię szkic na górnej płaszczyźnie pudełka i wycinam:
https://drive.google.com/file/d/1Gq6UbL ... t54I3fHAEy

No dobra, zrobiło podcięcie, ale przy okazji skosiło mi kołki co było do przewidzenia, ale przecież można operację przesunąć
w inne miejsce, tam gdzie jeszcze kołków nie było, co też skwapliwie uczyniłem....

https://drive.google.com/open?id=1ZqVHx ... GfM_z_0jNw

no cóż, szkic też jakby inaczej wygląda:
https://drive.google.com/open?id=1s2AA6 ... joiZ0eIp7o

Ale od czego CTRL-Z, no to cofamy.
Skoro nie da się przesunąć wycięcia to może przesuniemy stawianie kołków do przodu. Ok przenosimy.
https://drive.google.com/open?id=15TASa ... a38ihptZ8F

ufff, udało się, ale zaraz zaraz.... gdzie się podziało wycięcie pod gniazdo zasilania?

Patrzymy do szkicu.... no tak, nie patrzymy, już się nie da ;-(
https://drive.google.com/open?id=1nEH6c ... TIvlqLrq9U

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13005 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 29533320fc514029f3ce1af6bbf53cc03fb93049
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)


https://drive.google.com/open?id=17337B ... hS1bjhiQ75
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Mon Jan 22, 2018 11:42 pm

sp9rqa wrote:
Thu Jan 18, 2018 10:19 pm

Program proponuje mi naprawę tego szkicu (LCD) na co muszę się zgodzić, bo inaczej nie mogę go edytować, a po naprawie
w tym szkicu nie ma wymiarów i każda linia z prostokąta, którym wcześniej namalowałem ramkę do LCD jest osobno.
Cześć.
"Nakręciłem" filmik jak można naprawić ten szkic. Później można go edytować. Plik pobrany stąd: https://drive.google.com/open?id=1k1PtS ... 0bUYd6Tqhx

phpBB [video]


OS: Debian GNU/Linux unstable (sid)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13085 (Git)
Build type: Debug
Branch: master
Hash: 4d3675763680d27af41d8e96da105c8ce25506f7
Python version: 2.7.14+
Qt version: 5.9.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Pozdrawiam,
Mateusz
kwahoo
Posts: 223
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby kwahoo » Tue Jan 23, 2018 4:24 pm

https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=3&t=26525

A co do pytania o sprzęt. Na pewno nie warto inwestować w drogą kartę graficzną, szczególnie, że ostatnio ceny oszalały (mój radek zdrożał o 50% w ciągu miesiąca) a FC i tak tego nie wykorzysta. Kiedyś zrobiłem taki mały test.

Za to dokupienie jakiejś taniej grafiki może mieć sens. Przynajmniej pozbędziesz się problemu wykorzystywania wspólnej szyny pamięci przez CPU i GPU. No i masz szansę na lepsze sterowniki, bo na screenie w etykietami czarne tło to chyba bug?
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Tue Jan 23, 2018 7:17 pm

kwahoo wrote:
Tue Jan 23, 2018 4:24 pm
A co do pytania o sprzęt. Na pewno nie warto inwestować w drogą kartę graficzną, szczególnie, że ostatnio ceny oszalały (mój radek zdrożał o 50% w ciągu miesiąca) a FC i tak tego nie wykorzysta. (...)

Za to dokupienie jakiejś taniej grafiki może mieć sens. Przynajmniej pozbędziesz się problemu wykorzystywania wspólnej szyny pamięci przez CPU i GPU. No i masz szansę na lepsze sterowniki, bo na screenie w etykietami czarne tło to chyba bug?
Tak, jak otwieram edycję etykiet to jest zawsze czarne tło, pod 0.16 tak samo. Mógłbyś zaproponować jakąś grafikę z dobrym wsparciem dla linuksa?
Komputer zmieniam raz na 10 lat i zupełnie nie jestem w temacie.
kwahoo
Posts: 223
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby kwahoo » Tue Jan 23, 2018 10:10 pm

Na Linuksie teraz prawie wszystko ma dobre wsparcie. Generalnie ja teraz polecam wyłącznie AMD na GCN. Nvidia samą implementację OpenGL ma też dobrą, ale trapią ją inne problemy.

Zawsze jest pytanie czy sprzęt będzie do czegoś jeszcze innego używany. Do samego Freecada raczej nie szedł bym wyżej niż Radeon 260 za ok. 300zł. To najtańsza grafika na GCN2 https://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_Core_Next#second Instalujesz współczesną dystrybucję (wydaną nie dalej niż kilka miesięcy temu) i po prostu zaczynasz używać.Przewaga GCN2 nad GCN1 jest raka, że używa ona już modułu kernela amdgpu, przez co oprócz implementacji OpenGL nazwanej radeonsi, obsługuje implementację Vulkana nazwaną radv. Oczywiście Freecad nie potrafi działać na Vulkanie, ale może za 8-9 lat, nim znów zmienisz sprzęt, zacznie ;)

Mam nadzieję, że za mocno nie zakręciłem.
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Wed Jan 24, 2018 4:54 am

sp9rqa wrote:
Tue Jan 23, 2018 7:17 pm
Tak, jak otwieram edycję etykiet to jest zawsze czarne tło, pod 0.16 tak samo.
Cześć.

1. Wejdź do "Narzędzia->Edycja parametrów".
2. Przejdź do BaseApp->Preferences->Expression.
3. Kliknij prawym przyciskiem po prawej stronie i wybierz "Nowy obiekt Boolean".
4. Nazwa: "NoSystemBackground". Zatwierdz Ok.
5. Obiekt: "False". Zatwierdz Ok.
6. Wciśnij "Zapisz na dysk".

Powinno pomóc.
Screenshot_20180124_054407.png
Screenshot_20180124_054407.png (45.32 KiB) Viewed 1071 times

Pozdrawiam,
Mateusz
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Wed Jan 24, 2018 4:55 am

A taki powinien być efekt.
Screenshot_20180124_054550.png
Screenshot_20180124_054550.png (16.67 KiB) Viewed 1071 times
Pozdrawiam,
Mateusz
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Wed Jan 24, 2018 7:28 am

kwahoo wrote:
Tue Jan 23, 2018 10:10 pm
Na Linuksie teraz prawie wszystko ma dobre wsparcie. Generalnie ja teraz polecam wyłącznie AMD na GCN. Nvidia samą implementację OpenGL ma też dobrą, ale trapią ją inne problemy.

Zawsze jest pytanie czy sprzęt będzie do czegoś jeszcze innego używany. Do samego Freecada raczej nie szedł bym wyżej niż Radeon 260 za ok. 300zł. To najtańsza grafika na GCN2 https://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_Core_Next#second Instalujesz współczesną dystrybucję (wydaną nie dalej niż kilka miesięcy temu) i po prostu zaczynasz używać.Przewaga GCN2 nad GCN1 jest raka, że używa ona już modułu kernela amdgpu, przez co oprócz implementacji OpenGL nazwanej radeonsi, obsługuje implementację Vulkana nazwaną radv. Oczywiście Freecad nie potrafi działać na Vulkanie, ale może za 8-9 lat, nim znów zmienisz sprzęt, zacznie ;)

Mam nadzieję, że za mocno nie zakręciłem.
Od zawsze jadę na debianie z serii testing, więc myślę, że w miarę nowe pakiety są. Z tą zmianą komputera to też ciekawa sprawa ;-) Zaczynałem od jądra 2.0.32 i Athlona 1.2G, więc już dość dawno. Później już już miałem zmieniać komputer, bo widać było, że mocno zwolnił i .... wyszło jądro z serii 2.2 i komputer odżył, więc nie było sensu zmieniać, później sytuacja powtórzyła się jeszcze dwa razy, przy 2.4 i 2.6. W końcu zmieniłem, ale tylko ze względu na to, że zacząłem obrabiać dużo zdjęć i na każde kliknięcie w Darktable trzeba było czekać ładnych parę sekund i obróbka takiej serii np:
https://goo.gl/photos/Am8H1qmVpLMtPvyq7
to ładnych parę godzin siedzenia.
Przeglądnę co tam na allegro mają.

A nie ma problemów przy pracy z dwoma monitorami przy Radeonach? Bo tu mi kolega zza biurka podpowiada, że z nimi same kłopoty są pod linuksem... i że sterowniki od AMD przeważnie w ogóle nie działają.
Last edited by sp9rqa on Wed Jan 24, 2018 7:43 am, edited 1 time in total.
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Wed Jan 24, 2018 7:32 am

f3nix wrote:
Wed Jan 24, 2018 4:54 am
Cześć.

1. Wejdź do "Narzędzia->Edycja parametrów".
2. Przejdź do BaseApp->Preferences->Expression.
3. Kliknij prawym przyciskiem po prawej stronie i wybierz "Nowy obiekt Boolean".
4. Nazwa: "NoSystemBackground". Zatwierdz Ok.
5. Obiekt: "False". Zatwierdz Ok.
6. Wciśnij "Zapisz na dysk".

Bardzo dziękuję za kolejną poradę.
Sprawdzę, ale dopiero na wieczór i dam znać jak to wygląda po zmianie.
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Wed Jan 24, 2018 10:44 am

Trochę się zaciąłem w konstrukcji.
Otóż chciałbym, aby pudełko ładnie się składało, więc w dolnej części robię podcięcie:
Image

i o ile zrobienie tego w tej części pudełka nie jest problemem to zrobienie takiego podcięcia od zewnętrznej strony w górnej części (tak, aby wchodziło w dolną część) jakoś średnio mi wychodzi. Próbowałem namierzyć jakiś filmik na YT, ale nie trafiłem nigdzie na taką operację jak to zrobić najprościej. Pewnie da się to na kilka sposobów zrobić, ale jeszcze nie wymyśliłem tego właściwego....


Pozdrawiam, Krzysiek