Konwersja STL

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Konwersja STL

Postby sp9rqa » Sat Feb 03, 2018 2:24 pm

Cześć.

Nie chciałem już ciągnąć poprzedniego wątku, bo i temat inny.
Na stronie:
http://centrumdruku3d.pl/5-sposobow-na-edycje-stl/

jest opisany sposób konwersji plików STL do FC i innych.
Kłopot w tym, że nie zawsze to działa, a ja nie za bardzo czuję w czym problem.
Otóż weźmy np. projekt:
https://www.thingiverse.com/thing:2043600

( tak ;-) udoskonalam drukarkę... jakby się kto pytał)

i w nim plik right-mainv3.stl

i teraz idąc wg ww strony dochodzę do momentu jak otwieram "Zaawansowane narzędzie do tworzenia kształtów", zaznaczam obiekt,
daję "Utwórz"

no i niestety nic. Dostaję komunikat: "Part object is not a shell".


from FreeCAD import Base
>>> import Part
>>> shell=App.ActiveDocument.left_mainv3001.Shape
>>> if shell.ShapeType != 'Shell': raise RuntimeError('Part object is not a shell')
>>> _=Part.Solid(shell)
>>> if _.isNull(): raise RuntimeError('Failed to create solid')
>>> App.ActiveDocument.addObject('Part::Feature','Solid').Shape=_.removeSplitter()
>>> del _


A biorę z tego samego projektu plik "right-spannerv3.stl

i cały ten proces przebiega bez problemu.

To o co chodzi z tym shell'em/powłoką? Jak temu zaradzić?

Może jest inna ścieżka konwersji takich plików, bo z tego co obserwuję to ta konwersja też nie jest idealna, bo nawet jak się powiedzie to czasami są "puste" ścianki (brak jest jednej powierzchni, zostają tylko otwory w powietrzu).
brak_powierzchni.png
brak_powierzchni.png (33.31 KiB) Viewed 1196 times
OS: Debian GNU/Linux testing (buster)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13050 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 305a567819522a336bd16a6c694772be2f56af47
Python version: 2.7.6
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
Last edited by sp9rqa on Mon Feb 05, 2018 11:18 am, edited 2 times in total.
User avatar
arturromarr
Posts: 139
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Konwersja STL

Postby arturromarr » Sat Feb 03, 2018 5:55 pm

We wskazanym linku nie widzę tego elementu?
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Konwersja STL

Postby sp9rqa » Sat Feb 03, 2018 6:01 pm

Upsss.

Faktycznie, wkleiłem drugi bliźniaczy. Link poprawiłem.
User avatar
arturromarr
Posts: 139
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Konwersja STL

Postby arturromarr » Sun Feb 04, 2018 11:23 am

Z tym plikiem jest faktycznie problem. Może to nie być wina samego importu w FC, tylko eksportu w programie, w którym tworzono tę część. Format STL jest podatny na istnienie błędnych powierzchni i choć szeroko stosowany w eksporcie brył nie specjalnie się do tego nadaje. Często model zawiera zagubione (niepołączone z innymi) powierzchnie, które nie przeszkadzają w renderowaniu, ale nie nadają się utworzenia brył. Kiedyś przerabiałem sporo brył z STL i często natrafiałem na taki problem. Używałem wtedy specjalnego narzędzie do naprawiania siatek. Niestety nie pamiętam nazwy, bo to było dawno, kiedy pracowałem na M$.
Możliwe też, że problem sprawia ten napis na modelu, który mocno go komplikuje.

Ta część, którą pokazałeś bez części ścianek u mnie w 16-tce się zrobiła prawidłowo.
Attachments
Screenshot_20180204_115123.png
Screenshot_20180204_115123.png (34.7 KiB) Viewed 1091 times
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Konwersja STL

Postby sp9rqa » Sun Feb 04, 2018 1:02 pm

Na różnych wersjach różnie jest.

Jak robię to na wersji:

OS: Debian GNU/Linux testing (buster)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.12852 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 8e3b2d7e84924444bc219133a7e0bbd07413cf4f
Python version: 2.7.6
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

to też się robi prawidłowo.

No, ale dalej nie wiem co z tym shellem?

Ściągnąłem przed chwilą najnowszą wersję:


OS: Debian GNU/Linux testing (buster)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13205 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 4ef00d7be4658a1fdc905699ede2860e002d9996
Python version: 2.7.6
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

i też się left_stepperv3 robi prawidłowo. Z shellem problem pozostał.
User avatar
arturromarr
Posts: 139
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Konwersja STL

Postby arturromarr » Sun Feb 04, 2018 8:22 pm

Więcej tych plików ci się nie konwertuje, czy tylko ten jeden?
Co chcesz zmieniać w drukarce?
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Konwersja STL

Postby sp9rqa » Sun Feb 04, 2018 8:42 pm

arturromarr wrote:
Sun Feb 04, 2018 8:22 pm
Więcej tych plików ci się nie konwertuje, czy tylko ten jeden?
Co chcesz zmieniać w drukarce?
Więcej, ten plik to był tylko przykład zachowania, którego nie mogę zgłębić i szukam przyczyny.
User avatar
arturromarr
Posts: 139
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Konwersja STL

Postby arturromarr » Mon Feb 05, 2018 2:11 pm

Nie wiem co chcesz zmieniać, ale przy takich prostych elementach, może jakłatwiej wstawić tymczasowo model powierzchniowy i obrysować bryłami.
Coś musi być z tymi modelami jak pisałem. Wczytałem do Meschlab, użyłem w nim kilku narzędzi naprawczych i wydaje się, że pomogło.
Jak chcesz się pobawić, to przygotuj pliki w tym programie, albo znajdż jeszcze inny.
Co chcesz zmienić w tych modelach?
Attachments
część meshlab.jpg
część meshlab.jpg (195.59 KiB) Viewed 971 times
część solid.jpg
część solid.jpg (143.69 KiB) Viewed 971 times