How to use FEA tools in FreeCAD 0.17

About the development of the FEM module/workbench.

Moderator: bernd

Shinichi Sakabe
Posts: 19
Joined: Wed Jan 31, 2018 3:02 am

How to use FEA tools in FreeCAD 0.17

Postby Shinichi Sakabe » Tue Apr 24, 2018 7:01 am

Now I use the FRee CAd 0.16version in windows7 32bit.

I could analysis the home-made FEA model by using Free CAD, however I don't know how to print FEA data.

Maybe I must enter the command in command line of FreeCad by using the Python.

I would like to want the data as soon as possible.

Therefore I would like to transfer the data to MBDA(Multi Body Dynamics Analysis.

Please contact with me.
Jee-Bee
Posts: 1950
Joined: Tue Jun 16, 2015 10:32 am
Location: Netherlands

Re: Please inform me of the way which we can print the FEA data

Postby Jee-Bee » Tue Apr 24, 2018 7:29 am

First start using 0.17

If you want multi body dynamics edit the inp file to what you need. this is possible in 0.17 during the proces...
User avatar
bernd
Posts: 8330
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: Please inform me of the way which we can print the FEA data

Postby bernd » Tue Apr 24, 2018 10:35 am

- use lateast stable Release 0.17 of FreeCAD
- what FEA data (input data or results) would you like to print where (on screen or to pdf or on paper)
- do not use "Pleas inform me" in your topic header. If all would do this we would only have Please inform topics around.

cheers bernd
Shinichi Sakabe
Posts: 19
Joined: Wed Jan 31, 2018 3:02 am

how to use FEA in version 0.17

Postby Shinichi Sakabe » Fri Apr 27, 2018 7:59 am

Now My environment is described as follows,
windows7 32bits, FreeCad 0.17
My request is how to use the FEA function in this version.
If you have the information on it, please inform me.

Besides, if you have a tutorial of version 0.17, please sent me.
My E-mail address is described as follows,
Shinichi_Sakabe@usjc.co.jp

Many many thanks as always!
chrisb
Posts: 18084
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: how to use FEA in version 0.17

Postby chrisb » Fri Apr 27, 2018 8:38 am

Hi Shinichi, you shouldn't post your email adress here, as you are most likely invite spammers to use it. You can receive private messages instead.

A tutorial for the new Part Design workbench is in the wiki: Basic Part Design Tutorial 017.
Jee-Bee
Posts: 1950
Joined: Tue Jun 16, 2015 10:32 am
Location: Netherlands

Re: how to use FEA in version 0.17

Postby Jee-Bee » Fri Apr 27, 2018 8:41 am

I would say it is a help request...
User avatar
bernd
Posts: 8330
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: how to use FEA in version 0.17

Postby bernd » Fri Apr 27, 2018 4:18 pm

moved to FEM ...
User avatar
bernd
Posts: 8330
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: how to use FEA in version 0.17

Postby bernd » Fri Apr 27, 2018 4:19 pm

https://www.freecadweb.org/wiki/FEM_Module#Tutorials try to play with the examples from Start Workbench too. If you have any specific question ask at the forum.

Ahh once again, do not post your email adress. You will get notified if someone has returned to one of your topics.

bernd
chrisb
Posts: 18084
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: how to use FEA in version 0.17

Postby chrisb » Fri Apr 27, 2018 5:18 pm

You can configure the notifications in your user profile.
If you have multiple questions you should consider opening more than one topic at once. There are people who scan only specific forums and a question might slip through unnoticed.
Shinichi Sakabe
Posts: 19
Joined: Wed Jan 31, 2018 3:02 am

How to set FEA environment condition 0f any case

Postby Shinichi Sakabe » Tue May 08, 2018 1:35 am

I use the FreeCad version .016 in windows7 32bits. I already learned how to use Cad function and solve the easy FEA.

Now I would like to know how to set the direction of Forces by using FreeCad.

The reason why in usually cases simply definition of Force direction are only two case, ie, normal direction on plane or inverse direction.

I would like to set any direction of Forces.

The best thing to do is how to get FEA input file.

Anyone help me as soon as possible.