Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
maxagaz
Posts: 15
Joined: Mon Apr 30, 2018 11:05 am
Location: Xiamen

Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby maxagaz » Wed May 02, 2018 8:23 am

I was watching the video tutorial below:
https://youtu.be/bGfD0KsnlP8?t=9m22s
And saw that this guy is entering an edit mode for nodes.

Unfortunately, I couldn't reproduce it in the Draft Workbench on my system. When I double click on a node mark (tiny black square), I can only see the selection view switching between Unnamed.Line.EditNode0 (Line) and Unnamed.Line (Line), as you can see on the screenshots in attachment.

Did I miss something or is it a bug in FreeCAD ? I couldn't enter the Edit mode both with 0.17 and 0.18 on macOS.
Screen Shot 2018-05-02 at 16.20.37.png
Screen Shot 2018-05-02 at 16.20.37.png (330.86 KiB) Viewed 348 times
Screen Shot 2018-05-02 at 16.20.33.png
Screen Shot 2018-05-02 at 16.20.33.png (325.06 KiB) Viewed 348 times
OS: Mac OS X
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.13651 (Git)
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 4604bd9)
Hash: 4604bd9456688e6108b1b5f1a0dcc7f8d205555f
Python version: 2.7.14
Qt version: 5.10.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: English/UnitedStates (en_US)
chrisb
Posts: 19477
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby chrisb » Wed May 02, 2018 8:42 am

This video is more than 20 minutes long. Where should we look?
maxagaz
Posts: 15
Joined: Mon Apr 30, 2018 11:05 am
Location: Xiamen

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby maxagaz » Wed May 02, 2018 9:41 am

When you click on the provided link, it should bring you right to the 9m22s when the node is being edited.

On my system, for some reason, I cannot move the nodes of the line shown in the screenshot in attachment.
chrisb
Posts: 19477
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby chrisb » Wed May 02, 2018 11:25 am

The double click is performed on the element in the tree to the left. It's only for entering edit mode. Once you are in edit mode it is only a single click on a node and then you can move it.
maxagaz
Posts: 15
Joined: Mon Apr 30, 2018 11:05 am
Location: Xiamen

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby maxagaz » Wed May 02, 2018 2:21 pm

It might be a bug in the macOS version of FreeCAD then, because can't move any of the nodes in Edit mode as in the screenshot attached below.
Screen Shot 2018-05-02 at 22.17.34.png
Screen Shot 2018-05-02 at 22.17.34.png (594.8 KiB) Viewed 323 times
chrisb
Posts: 19477
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby chrisb » Wed May 02, 2018 5:07 pm

maxagaz wrote:
Wed May 02, 2018 2:21 pm
mode as in the screenshot attached below
Can you create an animated gif? I cannot see anything different in this image from the screenshots before.
You can see in the video when the mouse buttons are pressed. What happens if you do nothing else but single click on an endpoint - without holding the mouse? Which mouse model do you use? Do you use the track pad?

It all works flawless here with gesture mouse model and trackpad.

OS: Mac OS X
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.13651 (Git)
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 4604bd9)
Hash: 4604bd9456688e6108b1b5f1a0dcc7f8d205555f
Python version: 2.7.14
Qt version: 5.10.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: German/Germany (de_DE)
oldmachine
Posts: 241
Joined: Wed May 31, 2017 11:49 pm

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby oldmachine » Wed May 02, 2018 5:22 pm

I have same problem on Mac/osx-sierra. Using Magic Mouse.

OS: Mac OS X
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13509 (Git)
Build type: Release
Branch: tag: 0.17
Hash: 0258808ccb6ba3bd5ea9312f79cd023f1a8671b7
Python version: 2.7.14
Qt version: 5.10.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: English/UnitedStates (en_US)
MAC OSX Sierra
3D Parts & Links (made using FreeCad and Solidworks): https://www.thingiverse.com/Still_Breathing/designs
Android App & Links: https://play.google.com/store/apps/deta ... .bestknots
chrisb
Posts: 19477
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby chrisb » Wed May 02, 2018 5:58 pm

oldmachine wrote:
Wed May 02, 2018 5:22 pm
Version: 0.17.13509 (Git)
I doubt that it will help in this case, but 13509 has some nasty bugs. You should upgrade to 0.17.13519 - or current 0.18 development version.
oldmachine
Posts: 241
Joined: Wed May 31, 2017 11:49 pm

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby oldmachine » Wed May 02, 2018 6:19 pm

Thanks (just updated it after reading your post). I looked last week and only the Windows version was updated at that time.

I just tested a single line in Draft and could not grab end node or tweak the line...
MAC OSX Sierra
3D Parts & Links (made using FreeCad and Solidworks): https://www.thingiverse.com/Still_Breathing/designs
Android App & Links: https://play.google.com/store/apps/deta ... .bestknots
maxagaz
Posts: 15
Joined: Mon Apr 30, 2018 11:05 am
Location: Xiamen

Re: Cannot get into edit mode when double clicking on line endpoint in the Draft Workbench (osx)

Postby maxagaz » Thu May 03, 2018 7:53 am

I'm using the trackpad embedded in the laptop. I tried changing the 3D navigation but I still can't grab the nodes in Draft workbench Edit mode.