Problem z PATH

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
motonit
Posts: 6
Joined: Sun May 27, 2018 2:06 pm

Problem z PATH

Postby motonit » Sun May 27, 2018 2:28 pm

Witam wszystkich. Nazywam się Krzysztof i jestem nowym użytkownikiem FreeCada. Mam mały problem z modułem PATH.
W oparciu o tutoriale z YouTube, przygotowałem sobie jakiś detal. Gdy uruchamiam symulację, działa raczej prawidłowo. Mogę również podejżeć g-code dla każdej operacji niezależnej. Jeśli jednak uruchomię "Prześlij przetwarzanie wybranego zadania (P,P)" Freecad się zamyka.
Uruchamiałem go również z pod tarminalu aby podejrzeć błąd jaki generuje i jest to błąd "naruszenie pamięci".
Uprzejmie proszę o pomoc - nie wiem czy czegoś brakuje mi w systemie, czy mam jakiś błąd w detalu.
Freecad jest w naknowszej stabilnej wersji:
OS: Ubuntu 16.04.4 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13522 (Git)
Build type: None
Branch: releases/FreeCAD-0-17
Hash: 3bb5ff4e70c0c526f2d9dd69b1004155b2f527f2
Python version: 2.7.12
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Załączam plik detalu.
Attachments
detal.fcstd
(45.92 KiB) Downloaded 32 times
chrisb
Posts: 18149
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Problem z PATH

Postby chrisb » Sun May 27, 2018 9:34 pm

Cześć Krzysztof,
Nie mówię po polsku, ten tekst jest tłumaczony automatycznie. W warsztacie Ścieżka należy unikać wszystkich specjalnych polskich znaków w używanych ścieżkach.
Utwórz nowego użytkownika, jeśli na ścieżce znajdują się specjalne polskie znaki.
Zapisz plik w ścieżce, która nie zawiera specjalnych polskich znaków.
Zainstaluj FreeCAD w katalogu, który nie zawiera żadnych specjalnych polskich znaków.
Powodzenia!
User avatar
PrzemoF
Posts: 2649
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z PATH

Postby PrzemoF » Mon May 28, 2018 10:12 am

Witam na forum Krzysztofie!
Nie znam rozwiązania, ale unikanie polskich znaków w śieżkach jest dobrym pomysłem - wielokrotnie bywały z tym problemy. Duplikowanie postów przy rejestracji to norma - zaraz usunę ten drugi wątek.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2649
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z PATH

Postby PrzemoF » Mon May 28, 2018 2:13 pm

Uruchom FreeCADa przez debugger:

Code: Select all

gdb /usr/bin/FreeCAD
następnie "run" w konsoli debuggera. Wykonaj operacją, która powoduje awarią programu. W konsoli debuggera wpisz "bt" (od backtrace). Przyślij rezulataty na forum.

P.S. U mnie operacją na Twoim modelu działa prawidłowo, co sugeruje, że chrisb ma rację.
motonit
Posts: 6
Joined: Sun May 27, 2018 2:06 pm

Re: Problem z PATH

Postby motonit » Thu May 31, 2018 6:10 am

Nie mam polskich znaków w ścieżce. Problem występuje zarówno pod windows jak i pod ubuntu.
Uruchomiłem program w debuggerze z takim rezultatem:
(gdb) run
Starting program: /usr/bin/freecad
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/lib/x86_64-linux-gnu/libthread_db.so.1".
FreeCAD 0.17, Libs: 0.17R13522 (Git)
© Juergen Riegel, Werner Mayer, Yorik van Havre 2001-2018
##### #### ### ####
# # # # # #
# ## #### #### # # # # #
#### # # # # # # # ##### # #
# # #### #### # # # # #
# # # # # # # # # ## ## ##
# # #### #### ### # # #### ## ## ##

[New Thread 0x7fffd6862700 (LWP 3734)]
[New Thread 0x7fff95f5f700 (LWP 3735)]
[New Thread 0x7fff9507f700 (LWP 3736)]
[New Thread 0x7fff8f1bd700 (LWP 3737)]
[New Thread 0x7fff8e9bc700 (LWP 3738)]
[New Thread 0x7fff8e1bb700 (LWP 3739)]
[Thread 0x7fff8e1bb700 (LWP 3739) exited]
[Thread 0x7fff8e9bc700 (LWP 3738) exited]
[New Thread 0x7fff8e9bc700 (LWP 3741)]
[New Thread 0x7fff8e1bb700 (LWP 3742)]
[New Thread 0x7fff6b25a700 (LWP 3743)]
[New Thread 0x7fff62a58700 (LWP 3744)]
[New Thread 0x7fff6ae59700 (LWP 3745)]
[New Thread 0x7fff6aa58700 (LWP 3746)]
[New Thread 0x7fff6a657700 (LWP 3747)]
[New Thread 0x7fff69e55700 (LWP 3749)]
[New Thread 0x7fff69a54700 (LWP 3751)]
[New Thread 0x7fff69653700 (LWP 3750)]
[New Thread 0x7fff6a256700 (LWP 3748)]
[New Thread 0x7fff69252700 (LWP 3752)]
[New Thread 0x7fff68e51700 (LWP 3753)]
[New Thread 0x7fff68a50700 (LWP 3754)]
[New Thread 0x7fff63bfe700 (LWP 3759)]
[New Thread 0x7fff633fc700 (LWP 3756)]
[New Thread 0x7fff637fd700 (LWP 3757)]
[New Thread 0x7fff6864f700 (LWP 3755)]
[New Thread 0x7fff63fff700 (LWP 3758)]
[New Thread 0x7fff62657700 (LWP 3761)]
[New Thread 0x7fff61e55700 (LWP 3763)]
[New Thread 0x7fff62ffb700 (LWP 3760)]
[New Thread 0x7fff62256700 (LWP 3762)]
Path workbench activated

Thread 1 "freecad" received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x00007ffff62ef844 in PyString_AsString () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
Dzięki za zainteresowanie.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2649
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z PATH

Postby PrzemoF » Thu May 31, 2018 7:36 am

Jeszcze bt po awarii poproszę
motonit
Posts: 6
Joined: Sun May 27, 2018 2:06 pm

Re: Problem z PATH

Postby motonit » Thu May 31, 2018 9:38 am

No to jest zrzut z awarii właśnie. Na samym końcu jest segmentation fault
User avatar
PrzemoF
Posts: 2649
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z PATH

Postby PrzemoF » Thu May 31, 2018 4:31 pm

Po awarii wróc do gdb i napisz bt [Enter]. To powinno dać listę wywołań funkcji, które doprowadziły do awarii.
motonit
Posts: 6
Joined: Sun May 27, 2018 2:06 pm

Re: Problem z PATH

Postby motonit » Fri Jun 01, 2018 11:09 am

Jakoś nie zauważyłem wcześniej że trzeba było zrobić to "bt" w debuggerze :oops: .
Powtórzyłem operację i taki jest wynik bt:

(gdb) bt
#0 0x00007ffff62ef844 in PyString_AsString () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#1 0x00007ffff6c56720 in App::DocumentPy::openTransaction(_object*) () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADApp.so
#2 0x00007ffff6c567e7 in App::DocumentPy::staticCallback_openTransaction(_object*, _object*) () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADApp.so
#3 0x00007ffff62ab971 in PyEval_EvalFrameEx () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#4 0x00007ffff63e105c in PyEval_EvalCodeEx () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#5 0x00007ffff6337370 in ?? () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#6 0x00007ffff630a273 in PyObject_Call () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#7 0x00007ffff637e3ac in ?? () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#8 0x00007ffff630a273 in PyObject_Call () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#9 0x00007ffff63e0487 in PyEval_CallObjectWithKeywords () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpython2.7.so.1.0
#10 0x00007ffff68a96c7 in PP_Run_Method () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADBase.so
#11 0x00007ffff68348f9 in Base::InterpreterSingleton::runMethodVoid(_object*, char const*) () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADBase.so
#12 0x00007ffff7352ace in Gui::PythonCommand::activated(int) () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADGui.so
#13 0x00007ffff735563c in Gui::Command::invoke(int) () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADGui.so
#14 0x00007ffff51b1010 in QMetaObject::activate(QObject*, QMetaObject const*, int, void**) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtCore.so.4
#15 0x00007ffff56c3d62 in QAction::triggered(bool) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#16 0x00007ffff56c50b3 in QAction::activate(QAction::ActionEvent) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#17 0x00007ffff5aa5623 in ?? () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#18 0x00007ffff5aa5774 in QAbstractButton::mouseReleaseEvent(QMouseEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#19 0x00007ffff5b6b73a in QToolButton::mouseReleaseEvent(QMouseEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#20 0x00007ffff57208d0 in QWidget::event(QEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#21 0x00007ffff56c9fdc in QApplicationPrivate::notify_helper(QObject*, QEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#22 0x00007ffff56d10d6 in QApplication::notify(QObject*, QEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#23 0x00007ffff7330464 in Gui::GUIApplication::notify(QObject*, QEvent*) () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADGui.so
#24 0x00007ffff519c90d in QCoreApplication::notifyInternal(QObject*, QEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtCore.so.4
#25 0x00007ffff56d06dd in QApplicationPrivate::sendMouseEvent(QWidget*, QMouseEvent*, QWidget*, QWidget*, QWidget**, QPointer<QWidget>&, bool) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#26 0x00007ffff574e3f2 in ?? () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#27 0x00007ffff574dc83 in QApplication::x11ProcessEvent(_XEvent*) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#28 0x00007ffff5777542 in ?? () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#29 0x00007fffedd5b197 in g_main_context_dispatch () from /lib/x86_64-linux-gnu/libglib-2.0.so.0
#30 0x00007fffedd5b3f0 in ?? () from /lib/x86_64-linux-gnu/libglib-2.0.so.0
#31 0x00007fffedd5b49c in g_main_context_iteration () from /lib/x86_64-linux-gnu/libglib-2.0.so.0
#32 0x00007ffff51cd2ae in QEventDispatcherGlib::processEvents(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtCore.so.4
#33 0x00007ffff5777616 in ?? () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtGui.so.4
#34 0x00007ffff519b18f in QEventLoop::processEvents(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtCore.so.4
#35 0x00007ffff519b4f5 in QEventLoop::exec(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtCore.so.4
#36 0x00007ffff51a14b9 in QCoreApplication::exec() () from /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libQtCore.so.4
#37 0x00007ffff72e9240 in Gui::Application::runApplication() () from /usr/lib/freecad/lib/libFreeCADGui.so
#38 0x0000000000403804 in main ()
motonit
Posts: 6
Joined: Sun May 27, 2018 2:06 pm

Re: Problem z PATH

Postby motonit » Sat Jun 02, 2018 3:36 pm

Witam ponownie. Chyba rozpracowałem problem.
Pomyślałem że zarzuce temat na forum ogólne - może więcej osób zobaczy. W tym celu przełaczyłem FreeCadana język angielski aby użyć oryginalnych nazw klawiszy - i tu ciekawostka, po przełączeniu języka we FreeCadzie na angielski problem nie występuje. Przełączyłem z powrotem na Polski i znowu się wywala. Wnioskuję, że coś chyba jest nagrzebane w tłumaczeniach.
Mógłby to ktoś zweryfikować?
Dzięki za zainteresowanie.