Problem z Addon manager

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Problem z Addon manager

Postby mzagozdzon » Thu Jun 14, 2018 10:22 am

Dzień dobry

Korzystam z :

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13509 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-17
Hash: 0258808ccb6ba3bd5ea9312f79cd023f1a8671b7
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Kiedy próbuję zainstalować jakikolwiek Worbench, otrzymuję taki raport. Co jest tego przyczyną? Co trzeba zrobić żeby działało ?

dziękuję/M

"GitPython not found. Using standard download instead.
Traceback (most recent call last):
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.17\Mod\AddonManager\AddonManager.py", line 750, in run
os.makedirs(moddir)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.17\bin\lib\os.py", line 150, in makedirs
makedirs(head, mode)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.17\bin\lib\os.py", line 150, in makedirs
makedirs(head, mode)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.17\bin\lib\os.py", line 150, in makedirs
makedirs(head, mode)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.17\bin\lib\os.py", line 150, in makedirs
makedirs(head, mode)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.17\bin\lib\os.py", line 157, in makedirs
mkdir(name, mode)
WindowsError: [Error 5] Odmowa dost�pu: 'C:\\Users\\Marek Zago\xc5\xbcd\xc5\xbcon
'"
User avatar
kwahoo
Posts: 218
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Problem z Addon manager

Postby kwahoo » Thu Jun 14, 2018 5:30 pm

Spróbuj uruchomić FC jako administrator. Tylko na czas instalacji dodatku, potem już normalnie.
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Re: Problem z Addon manager

Postby mzagozdzon » Thu Jun 14, 2018 5:45 pm

Dzięki za podpowiedź. Podczas instalacji w trybie admin przynajmniej uruchomiła się sama instalacja ale po restrcie freecad [mimo wcześniejszego komunikatu że instlacja się powiodła] mam taki komunikat i oczywiście modułów nie ma.. :(
………………………………………………………………………………………………………………………
environment var 'WM_PROJECT_DIR' is not defined
,
fallback to default /opt/openfoam5
environment var 'WM_PROJECT_VERSION' is not defined
,
fallback to default (5, 0)
During initialization the error No module named PyFoam.RunDictionary.ParsedParameterFile occurred in C:\Users\Marek Zagożdżon\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\Cfd\InitGui.py
Please look into the log file for further information
During initialization the error No module named NavigationIndicatorGui occurred in C:\Program Files\FreeCAD 0.17\Mod\Tux\InitGui.py
Please look into the log file for further information
During initialization the error No module named gear_rc occurred in C:\Users\Marek Zagożdżon\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\FCGear\InitGui.py
Please look into the log file for further information
During initialization the error No module named PyFoam.RunDictionary.ParsedParameterFile occurred in C:\Program Files\FreeCAD 0.17\Mod\Cfd-master\InitGui.py
Please look into the log file for further information
During initialization the error No module named Arch_rc occurred in C:\Program Files\FreeCAD 0.17\Mod\Arch\InitGui.py
Please look into the log file for further information
During initialization the error No module named assembly2lib occurred in C:\Users\Marek Zagożdżon\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\assembly2\InitGui.py
Please look into the log file for further information
During initialization the error No module named PyFoam.RunDictionary.ParsedParameterFile occurred in C:\Users\Marek Zagożdżon\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\CfdOF\InitGui.py
Please look into the log file for further information
Traceback (most recent call last):
File "<string>", line 1, in <module>
<type 'exceptions.ImportError'>: No module named AttachmentEditor.Commands
User avatar
PrzemoF
Posts: 2604
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z Addon manager

Postby PrzemoF » Thu Jun 14, 2018 9:32 pm

FreeCAD nie lubi mieć w scieżkach do plików znaków specjalnych. Wg mnie to jest Twój problem:
'C:\\Users\\Marek Zago\xc5\xbcd\xc5\xbcon'"
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Re: Problem z Addon manager

Postby mzagozdzon » Fri Jun 15, 2018 11:17 pm

No i zaczęły się schody. W win10 opcja zmiany nazwy folderu przez Explorator plików jest niedostępna. Znalazłem informację, że mogę to zmienić używając Regedit. No i spróbowałem. Tylko że po zmianie w rejestrze i restarcie nie znajduje poprawnych danych, każe się wylogować i spróbować jeszcze raz. Szukałem w necie ale na ten temat nic nie znalazłem. Przywróciłem w Regedit poprzednią nazwę folderu z polskimi znakami i wróciłem do punktu wyjścia..... :(
User avatar
PrzemoF
Posts: 2604
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z Addon manager

Postby PrzemoF » Sat Jun 16, 2018 10:57 am

Ja niestety nie pomogę. Chyba, że masz ochotę na wirtualną maszynę z linux/fedora
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Re: Problem z Addon manager

Postby mzagozdzon » Mon Nov 05, 2018 12:25 am

Cześć

Problem rzeczywiście związany jest z polskimi znakami w nazwie folderu użytkownika. Można to rozwiązać w stosunkowo prosty sposób. W Windows nie można zmienić nazwy folderu użytkownika. Aby to obejść i rozwiązać problem z freecad należy utworzyć nowe konto użytkownika z nazwą bez polskich znaków. Przelogować się na ten nowy profil i usunąć stary profil [ oczywiście wcześniej pamiętać o skopiowaniu wszystkich potrzebnych plików i folderów ze starego konta - ewentualnie wrzucić do chmury. Aby nie było tak prosto dodam że potem na nowym koncie trzeba ustawić sobie wszystko typu skróty etc ale problem we freecad zniknął.

pozdrowienia
/Marek
User avatar
PrzemoF
Posts: 2604
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z Addon manager

Postby PrzemoF » Mon Nov 05, 2018 9:05 am

Dzięki za potwierdzenie! :)
User avatar
arturromarr
Posts: 141
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem z Addon manager

Postby arturromarr » Sun Nov 18, 2018 9:41 pm

PrzemoF wrote:
Sat Jun 16, 2018 10:57 am
Ja niestety nie pomogę. Chyba, że masz ochotę na wirtualną maszynę z linux/fedora
Ja proponuje Linuxa na bazowy system, a wirtualną maszynę na jaieś windy. :)