Problem ze oknem sketcha

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
macylapka
Posts: 7
Joined: Wed Jul 04, 2018 7:44 am

Problem ze oknem sketcha

Postby macylapka » Wed Jul 04, 2018 8:48 am

Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać !

Przykład reprodukcji problemu:

1) Uruchamiam FreeCad
2) Tworze nowy projekt
3) Tworze nowy sketch

Oczekiwanie: okno popup z offsetem płaszczyzny wzgldem poczatku układu współrzednych

Rezultat: rozwijane menu po lewej stronie bez opcji offsetu

Czy można jakoś wymusić pojawienie się okna ? Czy jest to bug ?

Wersja FreeCada której używam to:

OS: Ubuntu 16.04.4 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13522 (Git) AppImage
Build type: None
Branch: releases/FreeCAD-0-17
Hash: 3bb5ff4e70c0c526f2d9dd69b1004155b2f527f2
Python version: 2.7.6
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: English/UnitedStates (en_US)
User avatar
PrzemoF
Posts: 2646
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby PrzemoF » Wed Jul 04, 2018 4:22 pm

Witam na forum! Twój drugi post usunąłem (duplikat).

Troszkę dziwne - okno powinno się pojawić, ale chwilowo nie wiem jak Ci pomóc. Próbowałeś inne wersje? Albo tymczasowo usunąć plik ustawień użytkownika?
User avatar
arturromarr
Posts: 173
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby arturromarr » Thu Jul 05, 2018 8:34 am

Ma to związek z pojawieniem się nadrzędnego obiektu Body oraz płaszczyzn odniesienia. Szkic stracił możliwość przesuwania (Dane->Placement->Pozycja jest nieedytowalne) na rzecz właśnie Body i płaszczyzn. Czyli szkic jest zawsze w środku danego Body lub płaszczyzny (w zależności na czym był umieszczony). Jeśli ma być inaczej a szkic jest umieszczony na głównych płaszczyznach to trzeba go umieścić w innym Body i przesunąć jego umiejscowienie w Dane->Placement->Pozycja. Najlepiej jednak dodać płaszczyznę odniesienia (DatumPlane), którą można przesuwać i obracać. Następnie jak dodajemy szkic to umieszczami go na tej nowej płaszczyźnie. Wtedy w jednym body szkice na różnych płaszczyznach odniesienia będą mogły być różnie umiejscowione.
Dawniej kiedy nie było Body można było edytować pozycję każdego szkicu i to właśnie robił offset w okienku wyboru płaszczyzny przy tworzeniu nowego szkicu.
Nie wiem czemu nie mogli zostawić pełnej edytowalności szkiców, ale nie używam jeszcze na co dzień 17-tki więc może nie rozumiem nowego podejścia z Body. Zapewne chodzi o większy porządek w projekcie, czyli szkic to jest szkic a jego umiejscowienie opisuje płaszczyzna na której leży.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2646
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby PrzemoF » Thu Jul 05, 2018 9:28 am

Dzięki za wyjaśnienia! Nawet nie wiedziałem, że szkic można stworzyć w innym środowisku niż Sketcher.
Opcja z przesunieciem jest nadal dostępna ze środowiska (workbench) Sketcher.
User avatar
arturromarr
Posts: 173
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby arturromarr » Thu Jul 05, 2018 9:49 am

Tak , ale chyba tylko jeśli nie mamy aktywnego Body, a wtedy chociaż ten szkic przy tworzeniu ma okienko z offsetem to potem nie można nic z nim zrobić w Part design np. wyciągnąć, obrócić.
Teraz filozofia jest chyba taka, że najpierw tworzymy Body (w Part design utworzy się automatycznie przy nowym szkicu) i dopiero w nim umieszczamy szkice na głównych płaszczyznach lub odniesienia. Utworzenie szkicu bez Body (da się w skether) nie pozwoli dlaej nic z nim zrobić w Part design (będzie propozycja kopii itd.).
Możemy więc utworzyć szkic w Skether podając offset, ale poza aktywnym Body i wtedy korzystać z niego i innych środowiskach niż Part design czyli np. Part
Kurcze rewolucja była pomiędzy 16 a 17. Ja jeszcze mentalnie jestem w 16-tce i trochę mnie martwi przejście na nowszą a tu już pracują nad 18-tką.
macylapka
Posts: 7
Joined: Wed Jul 04, 2018 7:44 am

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby macylapka » Thu Jul 05, 2018 5:09 pm

Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Poprawcie mnie prosze jeśli się myle, bo z tego co zrozumiałem w 0.16 każda płaszczyzna sketcha była swojego rodzaju indywidualna warstwą przesunietą o pewien offset i ich złożenie dawało w wyniku część, wyobrażam sobie że mogło to stwarzać problemy z edycja istniejącej części. Natomiast w 0.17 jest obiekt Body którego wcześniejsze warstwy wraz z offsetem sa zastąpione przez "datum plane" i tworza jeden obiekt - "Body" ?
User avatar
arturromarr
Posts: 173
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby arturromarr » Fri Jul 06, 2018 9:58 am

Generalnie jeśli tworzysz obiekt poza środowiskiem Part Design (np. Part, Arch) to jest po staremu. Tworzysz szkic w środowisku Sketcher i możesz podać offset w wyskakującym okienku. Powstały szkic można przesuwać w stosunku do początku układu współrzędnych w Dane->Placement->Pozycja->x,y,z... po lewej stronie okna. Wpisany offset przy tworzeniu szkicu wpisuje właśnie tam wartość przesunięcia do jednej z osi.
Zmiana dotyczy środowiska Part Design, gdzie szkice utraciły możliwość przesunięć na rzecz płaszczyzn na których "leżą" (Dane->Placement->Pozycja->x,y,z przestało być edytowalne). Rekompensatą jest możliwość utworzenia płaszczyzny odniesienia, której położenie jest edytowalne. Jeśli w nim pracujemy to szkic musi być przyporządkowany do konkretnego Body, dlatego najlepiej utworzyć nowy szkic korzystając z ikonki z jego menu. Wtedy właśnie nie wyskoczy okienko z możliwością offsetu, szkic będzie przyporządkowany do Body (a jeśli go nie ma jeszcze to zostanie utworzone).
Płaszczyzny odniesienia są wygodne bo pozwolą nazwać pewne umiejscowienia obiektów i korzystać z nich wielokrotnie. Zlikwidowano edycję położenia w szkicu leżącym na płaszczyźnie odniesienia żeby nie było dublowania przesunięć (jedocześnie w szicu i płaszczyźnie odniesienia). Pozwoli to na większy porządek w projekcie.
Tak w opisie wydaje się to skomplikowane, ale jak się poćwiczy tworzenie szkiców dla obiektów z różnych środowisk to ma sens i zaczyna być oczywiste.
macylapka
Posts: 7
Joined: Wed Jul 04, 2018 7:44 am

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby macylapka » Fri Jul 06, 2018 12:14 pm

Skorzystałem z datum plane i super płaszczyzna odsunieta o podana wartość. Jednakze jak zaznacze okrąg sketcha i chce go wyciągnąć przez opcje "pad" to znika. Nie rozumiem dlaczego.
sample_3_problem.jpg
sample_3_problem.jpg (67.73 KiB) Viewed 1062 times
User avatar
arturromarr
Posts: 173
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby arturromarr » Fri Jul 06, 2018 9:22 pm

Co znika szkic czy wyciągnięcie? Załącz plik na którym pracujesz.
macylapka
Posts: 7
Joined: Wed Jul 04, 2018 7:44 am

Re: Problem ze oknem sketcha

Postby macylapka » Sat Jul 07, 2018 6:40 am

Szkic i wyciągnięcie. Widoczny jest element pod i datum plane.
Attachments
sample_3.zip
(19.47 KiB) Downloaded 34 times