Techdraw. Powiększenie przekroju.

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
iszczygiel
Posts: 14
Joined: Wed Nov 14, 2018 6:53 pm

Techdraw. Powiększenie przekroju.

Postby iszczygiel » Wed Nov 14, 2018 7:00 pm

Dzień dobry Wszystkim,
Na początek chciałbym się przywitać - to mój pierwszy post na tym forum.
No i od razu pytanie. Jak zrobić powiększenie części przekroju w Techdraw? Robię przekrój, później wkładam Detail view wskazując przekrój jako źródło,wybieram Custom scale i wszystko ładnie działa poza tym, że zamiast detalu przekroju mam detal elementu. Parametry Freecada:
OS: "Fedora release 27 (Twenty Seven)"
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.15193 (Git)
Build type: Unknown
Python version: 2.7.15
Qt version: 4.8.7
Coin version: 3.1.3
OCC version: 6.9.1.oce-0.18
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
I.S.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2516
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Techdraw. Powiększenie przekroju.

Postby PrzemoF » Wed Nov 14, 2018 10:32 pm

Witam na forum! Możesz jakiś przykładowy modeł przysłać? Zawsze jest trochę łatwiej pomóc. No i umnie działa, chyba, że nie do końca rozumiem w czym jest problem.
iszczygiel
Posts: 14
Joined: Wed Nov 14, 2018 6:53 pm

Re: Techdraw. Powiększenie przekroju.

Postby iszczygiel » Thu Nov 15, 2018 7:07 am

Dzięki za odpowiedź.
Udało mi się rozwiązać problem inaczej. Ale może doprecyzuję w czym problem. Chodzi o powiększenie fragmentu przekroju - np A-A na załączonym rysunku. Przekrój w skali 1:1 jest kompletnie nieczytelny . Więc dałem 3:1, ale wtedy wyłazi poza rysunek i jest nie do przyjęcia. Szukałem więc sposobu by zrobić powiększenie szczegółu przekroju (np w kółku). W przypadku widoku części (nie przekrój) robi to dobrze narzędzie Detail. Chciałem to zastosować do przekroju. Gdy zastosowałem narzędzie Detail na przekroju powiększenie się pojawia, ale z widoku przekroju robi się normalny widok elementu - przekrój znika.
W końcu poradziłem sobie wykorzystując "Clip group". Muszę jednak przyznać, że nie działa to najlepiej. Wstawienie Clip group i dołożenie widoku przekroju nie obcina go. Zadziałało dopiero takie coś: wstawiłem clip group, tymczasowo dowiązałem do tej grupy widok jakiejś części. Clip group zadziałał poprawnie. Wtedy usunąłem ten tymczasowy widok i wstawiłem do grupy docelowy przekrój. I wszystko pokazało się tak jak powinno. Widać, że Clip group wymaga jeszcze poprawek.
Na koniec mała uwaga. Używałem FreeCada jakieś 4-5 lat temu (chyba wersja 0.12). Po dłuższej przerwie powróciłem do niego i zauważam kolosalny postęp. Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem!

Pozdrawiam serdecznie
I.
Attachments
kolnierz.pdf
(309.95 KiB) Downloaded 62 times
User avatar
PrzemoF
Posts: 2516
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Techdraw. Powiększenie przekroju.

Postby PrzemoF » Thu Nov 15, 2018 11:14 am

Teraz rozumiem. Muszę poklikać i zobaczyć - może warto zo zgłosic do poprawki.
Rozwój w ciągu paru lat jest naprawdę niesamowity - pojawiło się kilka osób i narządzi, które nie zajmują się bezpośrednio kodem, ale opiekują się stroną, wiki, raportami błędów, automatycznym budowaniem, budowaniem poprawek przed włączeniem do źródła, skanowaniem w poszukiwaniu błędów itp. To bardzo odciąża głównych deweloperów.

P.S. Widzę, że używasz fedory - nie wiem czy widziałeś to [1] - to akurat moje poletko do orania. :D
[1] https://copr.fedorainfracloud.org/coprs ... d/nightly/
User avatar
PrzemoF
Posts: 2516
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Techdraw. Powiększenie przekroju.

Postby PrzemoF » Mon Nov 19, 2018 1:32 pm

wandererfan już to poprawił :D https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 52#p269552
Najnowsza wersja z COPR juz ma tę poprawkę.
iszczygiel
Posts: 14
Joined: Wed Nov 14, 2018 6:53 pm

Re: Techdraw. Powiększenie przekroju.

Postby iszczygiel » Thu Nov 22, 2018 8:14 am

Super! dzięki!
A repozytorium nighly oczywiście używam. Kilka razy w tygodniu uaktualniam. Super robota!

pozdrawiam!