Problem z umiejscowieniem osi współrzędnych podczas przenoszenia obiektów

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
iSatsu
Posts: 3
Joined: Tue Aug 20, 2019 11:16 am

Problem z umiejscowieniem osi współrzędnych podczas przenoszenia obiektów

Postby iSatsu » Tue Aug 20, 2019 11:35 am

Jestem nowy na forum, więc korzystając z okazji chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

Od jakiegoś już czasu działam we freecadzie i do tej pory nie udało mi się rozwiązać pewnego problemu podczas przenoszenia obiektu na którym wykonało się operację typu boolean. Chodzi konkretnie o współrzędne strzałek przeciągania obiektu - przenosi mi te strzałki na pewną odległość od obiektu i nie mogę dojść do tego jak to zmienić. Jest to dość upierdliwe - w szczególności przy pracy z większymi obiektami. Próbowałem znaleźć coś na ten temat na różnych forach, ale do tej pory wpadłem na bardzo podobny problem, lecz niestety temat jest pozostawiony bez odpowiedzi...
Kombinowałem już coś ze zmianą współrzędnych tutaj:

Image

ale nic to nie daje.

Poniżej przedstawiam opisywany problem na przykładowym obiekcie:

Image

Pracuję na wersji 0.18, ale na wcześniejszych miałem dokładnie ten sam problem.

Ktoś ma pomysł jak zmienić współrzędne tych strzałek?
Z góry dzięki za pomoc!
User avatar
arturromarr
Posts: 173
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem z umiejscowieniem osi współrzędnych podczas przenoszenia obiektów

Postby arturromarr » Wed Aug 21, 2019 12:18 pm

Cześć,
Możesz załączyć plik, w którym to występuje?
iSatsu
Posts: 3
Joined: Tue Aug 20, 2019 11:16 am

Re: Problem z umiejscowieniem osi współrzędnych podczas przenoszenia obiektów

Postby iSatsu » Thu Aug 22, 2019 3:29 pm

arturromarr wrote:
Wed Aug 21, 2019 12:18 pm
Cześć,
Możesz załączyć plik, w którym to występuje?
Opisywany problem występuje w każdym pliku od momentu, gdy wykonam jakąś operację na danym obiekcie. Dopóki wstawiam proste zdefiniowane obiekty typu kostka, koło, itp. jest ok. Również jak wyciągnę sketch to też jest ok. Ale każdy obiekt na którym wykonam jedną z operacji boolean lub coś w podobie, zaczyna świrować i strzałki przenoszenia wędrują do innej lokalizacji niż współrzędne obiektu. Z tego co zauważyłem to ustawiają się na początku układu współrzędnych, ale niebwiem czy to jest regułą.
Link prowadzi do przykładowego projektu. Można spróbować przenieść np. "plateV2,1" - tam to występuje.

https://drive.google.com/open?id=1ymlGR ... K7UHruF9cb

Pozdrawiam
User avatar
arturromarr
Posts: 173
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Problem z umiejscowieniem osi współrzędnych podczas przenoszenia obiektów

Postby arturromarr » Fri Aug 23, 2019 12:16 pm

Nie wiem czy można wpływać na umiejscowienie punktu początkowego tych strzałek. Problem wynika z tego, że współrzędne obiektu boolowskiego nadawane są raz w trakcie tworzenia pierwszej operacji boolowskiej i chyba są dziedziczone z pierwszego obiektu.
Później jak przesuwasz obiekty składowe to punk początkowy dla całości pozostaje taki jak począkowo. Więc jak po kilku pezesunięciach składowych części zaznaczasz element powstały z nich to ma on początek w poprzednim miejscu. Idąc dalej jak pezesuwasz element złożony z kilku elemntów to przesuwją się początki elementów składowych. Więc po kilku operacjach wszysto jest porozjeżdżane.
Dla programu ważne są wzajemne relacje obiektów a nie gdzie są początki układów. Musiałby je na nowo kreślać przy przesunięciach np ze środka ciężkości da całego obiektu, ale to sporo liczenia i użytkownik nie zawsze tak by musiał chcieć. Inaczej skąd program ma wiedzieć gdzie ma być nowy początek dla całości po przesunięciach elemntów składowych. Może jest jakaś opcja żeby to usredniał ale nie znam takiej.
Poćwicz na np. zsumowanych trzech sześcianach, przesuwając różne elementy to poznasz tem mechanizm.
Attachments
Screenshot_20190823_133859.png
Screenshot_20190823_133859.png (80.93 KiB) Viewed 328 times
Screenshot_20190823_134300.png
Screenshot_20190823_134300.png (78.75 KiB) Viewed 328 times
iSatsu
Posts: 3
Joined: Tue Aug 20, 2019 11:16 am

Re: Problem z umiejscowieniem osi współrzędnych podczas przenoszenia obiektów

Postby iSatsu » Fri Aug 23, 2019 5:17 pm

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie. Teraz rozumiem mechanizm na jakim się opiera łączenie takich obiektów, jednak niestety nie rozwiązuje to upierdliwości takiego rozwiązania :-(
Dzięki jeszcze raz, spróbuję jeszcze na anglojęzycznym forum - może ktoś będzie znał jakieś tricki jak sobie radzić z dużymi obiektami. Ja na tą chwilę radzę sobie w ten sposób, że mierzę dokładną odległość jaką mam do przesunięcia po czym ustawiam ją w menu i wtedy używam strzałek - niemniej nie jest to wygodne rozwiązanie; przywykłem do "precyzyjnego dosuwania" poszczególnych części do siebie :-)

Pozdrawiam!

EDIT:

Widzę, że PrzemoF umieścił request na ogólnym forum :-)
Dzięki, doceniam chęć niesienia pomocy :-)