libnglib not found at runtime

Having trouble installing or compiling FreeCAD? Get help here.
rynn
Posts: 107
Joined: Tue Jul 31, 2018 7:00 am

libnglib not found at runtime

Postby rynn » Fri Feb 14, 2020 6:16 pm

Hello,
I have the problem that libnglib is not found by the mesh-workbench at runtime. CMake finds netgen and it compiles fine.
vocx
Posts: 2695
Joined: Thu Oct 18, 2018 9:18 pm

Re: libnglib not found at runtime

Postby vocx » Fri Feb 14, 2020 7:16 pm

rynn wrote:
Fri Feb 14, 2020 6:16 pm
Hello,
I have the problem that libnglib is not found by the mesh-workbench at runtime. CMake finds netgen and it compiles fine.
Important information
To support the documentation effort, and code development, your donation is appreciated: paypal.
wmayer
Site Admin
Posts: 15230
Joined: Thu Feb 19, 2009 10:32 am

Re: libnglib not found at runtime

Postby wmayer » Fri Feb 14, 2020 7:31 pm

rynn wrote:
Fri Feb 14, 2020 6:16 pm
Hello,
I have the problem that libnglib is not found by the mesh-workbench at runtime. CMake finds netgen and it compiles fine.
Most likely the issue is that libnglib.so is located in a directory that is not listed in ld.so.conf. For example, often it is installed under /opt.
To solve the issue you have two possibilities:
* set the environment variable LD_LIBRARY_PATH pointing to the directory where the library is located
* add an entry to /etc/ld.so.conf and update the cache

See:
http://archive.linuxfromscratch.org/lfs ... x2141.html
http://man7.org/linux/man-pages/man8/ldconfig.8.html
reox
Posts: 713
Joined: Sat Aug 13, 2016 10:06 am
Contact:

Re: libnglib not found at runtime

Postby reox » Fri Feb 14, 2020 7:42 pm

Are you running debian?
I reported that already: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=924300
rynn
Posts: 107
Joined: Tue Jul 31, 2018 7:00 am

Re: libnglib not found at runtime

Postby rynn » Sun Feb 16, 2020 7:01 pm

reox wrote:
Fri Feb 14, 2020 7:42 pm
Are you running debian?
I reported that already: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=924300
Yes. That’s the problem. But I’m not sure the Problem is on the debian side...
reox
Posts: 713
Joined: Sat Aug 13, 2016 10:06 am
Contact:

Re: libnglib not found at runtime

Postby reox » Sun Feb 16, 2020 7:26 pm

rynn wrote:
Sun Feb 16, 2020 7:01 pm
reox wrote:
Fri Feb 14, 2020 7:42 pm
Are you running debian?
I reported that already: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=924300
Yes. That’s the problem. But I’m not sure the Problem is on the debian side...
I would say so, as debian configures where to put the header files.
But if you have any other information please put them into the bugreport :)