A2Plus icons grey and not active

Discussion about the development of the Assembly workbench.
Post Reply
Grunert
Posts: 6
Joined: Sun Feb 16, 2020 2:16 am

A2Plus icons grey and not active

Post by Grunert »

Hello =)
I converted from the dark side and Solid Works to Free CAD and after some initial struggle I was able to manage everything I want till the assembly.
Added the A2Plus mod via addons, restarted Free CAD.

1. Start new file
2. go to A2Plus suite
3. save file
4. add parts
5. scratch head because the assembly items are grey and google does not find in my language nor englisch an answer.... help -_- :?:
Assembly.JPG
Assembly.JPG (90.9 KiB) Viewed 555 times
OS: Windows 7
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.4 (GitTag)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-18
Hash: 980bf9060e28555fecd9e3462f68ca74007b70f8
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: German/Germany (de_DE)
kbwbe
Posts: 1045
Joined: Tue Apr 10, 2018 3:12 pm
Location: Germany, near Köln (Cologne)

Re: A2Plus icons grey and not active

Post by kbwbe »

Grunert wrote: Sun Feb 16, 2020 2:22 am
First select something on the first part, then something on the second part. (Use the CTRL Key to have both things selected)
After selection the relevant constraint buttons get active.
KBWBE

https://github.com/kbwbe/A2plus
latest release: v0.4.54b, installable via FreeCAD's addon manager
Tutorial: gripper assembly https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
Documentation: https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_Workbench
dan-miel
Posts: 176
Joined: Thu Sep 13, 2018 12:29 am
Location: Spokane WA. USA

Re: A2Plus icons grey and not active

Post by dan-miel »

Grunert wrote: Sun Feb 16, 2020 2:22 am scratch head because the assembly items are grey
You need to use the control key to select second part.
  • Select first part
    hold down control key
    select second part
The available choices for will then be enabled.
Grunert wrote: Sun Feb 16, 2020 2:22 am I converted from the dark side and Solid Works
For more of a SolidWorks style you can try using this work around that I cobbled together. It is a workbench with two functions. The one called FullAuto should work like SolidWorks in that you select two surfaces and a default constraint is created. If you don't like it, modify it or change the constraint type. https://github.com/DanMiel/Auto-picks
Installing is done by adding the folder to the Mod folder.You will need to Customize your menu by adding the icons to a menu bar.

But, the answer to your question is: use the control key when selecting parts .
Dan
Grunert
Posts: 6
Joined: Sun Feb 16, 2020 2:16 am

Re: A2Plus icons grey and not active

Post by Grunert »

Ok in the video tutorials they all were active. And even when selecting two cylindircal surfaces of twobodies it did not work....
will try again later. Thx for the advice =)

Any other goto mods as Solid Works Snob (did prefer Solid Edge though xD but now a fan of the mighty FreeCAD)?`Perhaps for Part Design?
kbwbe
Posts: 1045
Joined: Tue Apr 10, 2018 3:12 pm
Location: Germany, near Köln (Cologne)

Re: A2Plus icons grey and not active

Post by kbwbe »

Grunert wrote: Sun Feb 16, 2020 5:08 pm Ok in the video tutorials they all were active. And even when selecting two cylindircal surfaces of twobodies it did not work....
For sure you had a look at a outdated video.
Have a look at this one: https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
KBWBE

https://github.com/kbwbe/A2plus
latest release: v0.4.54b, installable via FreeCAD's addon manager
Tutorial: gripper assembly https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
Documentation: https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_Workbench
Grunert
Posts: 6
Joined: Sun Feb 16, 2020 2:16 am

Re: A2Plus icons grey and not active

Post by Grunert »

Thx and probably I am not allowed to select cylindrical surfaces.... regarding to the video.
Btw. the bolt addon.... where do I acess it. Also not able to find anything in google and drawn fast the washers and bolts now on my own xD

Hätten wir ja fast Deutsch schreiben können, Danke :)

p.s. working now!
Post Reply