Problem with Dressup Tag

Here's the place for discussion related to CAM/CNC and the development of the Path module.
falviani
Posts: 132
Joined: Tue May 07, 2019 8:49 pm

Problem with Dressup Tag

Postby falviani » Sun Apr 19, 2020 9:14 pm

Hi,

My setup:
OS: Windows 10 (10.0)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.20634 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: ba34cc6a96c15d64224e8f0c8b5da874f1e03a07
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.12.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/United States (en_US)

I have a model where I've been making changes and needed to replace the tags on the edge profile (user label 'cutout') used to cut out the workpiece. There are a few problems:
1) The 'copy from' menu doesn't work at all: a) There's no 'don't copy' option; or b) It wants to copy from the currently open operation. And the associated replace all button either is disabled or doesn't do anything.
2) Having lost my tags, I clicked on the bottom path wire to manually place a tag and get the following error:

Traceback (most recent call last):
File "E:\Dev\FreeCAD19_Output\Mod\Path\PathScripts\PathGetPoint.py", line 207, in pointReject
self.pointFinish(False)
File "E:\Dev\FreeCAD19_Output\Mod\Path\PathScripts\PathGetPoint.py", line 187, in pointFinish
FreeCADGui.Snapper.off(True)
AttributeError: module 'FreeCADGui' has no attribute 'Snapper'
Traceback (most recent call last):
File "E:\Dev\FreeCAD19_Output\Mod\Path\PathScripts\PathGetPoint.py", line 211, in pointAccept
self.pointFinish(True)
File "E:\Dev\FreeCAD19_Output\Mod\Path\PathScripts\PathGetPoint.py", line 187, in pointFinish
FreeCADGui.Snapper.off(True)
AttributeError: module 'FreeCADGui' has no attribute 'Snapper'

and at this point I can't do anything: the 'save' and 'close' buttons at the bottom of the dialog do nothing, and the usual OK/Cancel/Apply buttons at the top of the dialog are disabled.

I've attached the problem file for your autopsy pleasure :)

Frank
Attachments
CNC Brace_v2.FCStd
(513.39 KiB) Downloaded 18 times
User avatar
roerich_64
Posts: 1385
Joined: Thu May 21, 2015 7:00 pm
Location: Ostfriesland

Re: Problem with Dressup Tag

Postby roerich_64 » Mon Apr 20, 2020 12:24 am

Hi,

i have redesignd your paths.

Now all is be good ;)
CNC_Brace_V2_A.FCStd
(235.75 KiB) Downloaded 21 times
BR
Walter
falviani
Posts: 132
Joined: Tue May 07, 2019 8:49 pm

Re: Problem with Dressup Tag

Postby falviani » Mon Apr 20, 2020 2:15 am

Why did you make the changes the way you did? While I can apply the tag dressup to the contour, is the bug when using tags with the profile toolpath known? And why did you use the adaptive paths? Just trying to learn here...
User avatar
roerich_64
Posts: 1385
Joined: Thu May 21, 2015 7:00 pm
Location: Ostfriesland

Re: Problem with Dressup Tag

Postby roerich_64 » Mon Apr 20, 2020 9:22 am

Hi Falviani,
falviani wrote:
Mon Apr 20, 2020 2:15 am
Why did you make the changes the way you did? While I can apply the tag dressup to the contour, is the bug when using tags with the profile toolpath known? And why did you use the adaptive paths? Just trying to learn here...

The pocket in the middle is too small to leave the material. So that should be cut out completely.

I have created a new file in which you can see how best to use TagDresups here:
CNC_Brace_V2_B.FCStd
(232.23 KiB) Downloaded 24 times
CNC_Brave_V2_B.jpg
CNC_Brave_V2_B.jpg (385.77 KiB) Viewed 768 times
For now (Path-WB is on heavy development) it is better to create the paths with the tasks of them.
Then close the tasks and play with the variables in the propety-view to have correct datums there.

Now then you have no errors ;)

BR
Walter
falviani
Posts: 132
Joined: Tue May 07, 2019 8:49 pm

Re: Problem with Dressup Tag

Postby falviani » Mon Apr 20, 2020 2:02 pm

Thanks for the update. I still have a couple of questions, though:
1) Why did you use an adaptive clear for the top surface of the model? I don't see that as necessary.
2) Why did you switch to the waterline operation? I can't find any documentation yet for it.

Thanks,
Frank
User avatar
roerich_64
Posts: 1385
Joined: Thu May 21, 2015 7:00 pm
Location: Ostfriesland

Re: Problem with Dressup Tag

Postby roerich_64 » Mon Apr 20, 2020 5:34 pm

falviani wrote:
Mon Apr 20, 2020 2:02 pm
Thanks for the update. I still have a couple of questions, though:
1) Why did you use an adaptive clear for the top surface of the model? I don't see that as necessary.
You are wellcome.
You are right, it is not necessary.
It comes out from my playing with the path-wb ;)
falviani wrote:
Mon Apr 20, 2020 2:02 pm
2) Why did you switch to the waterline operation? I can't find any documentation yet for it.
Sorry. You can need functions of the path-WB as you think.
Yes, the documentation of the waterline operation isn't ready yed... waterline is very fresh ;)

For now it is the best workflow you create the path you need with the tasks of them, close the tasks and play with the variables in the property-view to have correct datums there and to learn their effects.

BR
Walter
User avatar
norru
Posts: 4
Joined: Fri Aug 02, 2019 5:47 pm

Re: Problem with Dressup Tag

Postby norru » Sat May 30, 2020 2:48 pm

Hello,

Found myself on this post after searching for the error message below.
I have got the same error after removing a tag (which was disabled):

AttributeError: module 'FreeCADGui' has no attribute 'Snapper'
Traceback (most recent call last):
File "/tmp/.mount_FreeCAfAC5Ev/usr/Mod/Path/PathScripts/PathGetPoint.py", line 207, in pointReject
self.pointFinish(False)
File "/tmp/.mount_FreeCAfAC5Ev/usr/Mod/Path/PathScripts/PathGetPoint.py", line 187, in pointFinish
FreeCADGui.Snapper.off(True)
AttributeError: module 'FreeCADGui' has no attribute 'Snapper'


Now I can't either add or remove tags altogether.

Tags are placed correctly in similar places, so there is enough material.

I don't want to re-do my paths from scratch again (already done it 3 times today to work around other "features").

Is this something the developers are aware of, or everybody finding this is just working it around?

EDIT: just to let you know, switching to the *Draft Workbench* makes this error disappear.

Cheers
Nico
GeneFC
Posts: 2082
Joined: Sat Mar 19, 2016 3:36 pm
Location: Punta Gorda, FL

Re: Problem with Dressup Tag

Postby GeneFC » Sat May 30, 2020 7:44 pm

Nico,

It is hard to respond when you do not say anything about your version of FC, and you do not provide an example FCStd file.

Gene
chrisb
Posts: 33519
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Problem with Dressup Tag

Postby chrisb » Sat May 30, 2020 7:56 pm

It looks as if you should rebuild the Job from scratch. Some attributes needed now were probably not present when your job was created.
A Sketcher Lecture with in-depth information is available in English, auf Deutsch, en français, en español.
User avatar
norru
Posts: 4
Joined: Fri Aug 02, 2019 5:47 pm

Re: Problem with Dressup Tag

Postby norru » Sat May 30, 2020 9:33 pm

Hi Chris,

you're right, here's the version information:

OS: Devuan GNU/Linux 4 (chimaera/ceres) (XFCE/xfce)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.21125 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: master
Hash: 40600a55c2fe71ff589be677f6e427ccc937d003
Python version: 3.8.2
Qt version: 5.12.5
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: C/Default (C)

I've rebuilt the job from scratch a few times today and every time I've hit a different brick wall. Spent a few hours to get to this point.
The workaround I found was to edit the tags from the *Draft Workbench* rather than the *Path Workbench* - just in case anyone else happens to stumble on this.

In the end, I managed to get the right GCode but it was about 300 times harder than I'd hoped for!

Cheers
Nico