Section view broken?

Discussions about the development of the TechDraw workbench
User avatar
babaroga
Posts: 113
Joined: Sun Aug 14, 2016 6:52 pm
Location: Banja Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Section view broken?

Postby babaroga » Sat May 02, 2020 12:25 pm

Hello,

I was trying to hatch section view on drawing but i cannot highlight surface. On mouse hover it turns yellow but on mouse click it does not turn green.

For my test, shape is basic, only 100x100 mm pad.
Screenshot_20200502_140431.png
Screenshot_20200502_140431.png (171.74 KiB) Viewed 268 times

I created drawing and made section view. Then I tried to hatch section surface but I cannot select surface. It turn yellow when mouse cursor is over it but I cannot select it. I don't have any errors in report window.
Screenshot_20200502_140328.png
Screenshot_20200502_140328.png (184.69 KiB) Viewed 268 times

In my settings I have:
Detect faces -> True
Show section edges -> True
Transparent faces -> True
Hatch -> Black
Geometric hatch -> Black

My Freecad is :

Code: Select all

OS: Manjaro Linux (KDE//usr/share/xsessions/plasma)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.20877 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 607c3a63952baeadc03be3eec89a9161f88dc890
Python version: 3.8.2
Qt version: 5.14.2
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: English/United States (en_US)
I didn't use this feature for some time but but on older drawings it worked... Am I doing something wrong?
Attachments
Box2.FCStd
(26.87 KiB) Downloaded 6 times
User avatar
wandererfan
Posts: 4039
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: Section view broken?

Postby wandererfan » Sat May 02, 2020 1:53 pm

babaroga wrote:
Sat May 02, 2020 12:25 pm
I was trying to hatch section view on drawing but i cannot highlight surface. On mouse hover it turns yellow but on mouse click it does not turn green.
Section cut face is not selectable if cut face formatting is in effect.

Section is set to have a PAT file hatch applied automatically:
barbaroga_Box2_sectionHatch_pat.png
barbaroga_Box2_sectionHatch_pat.png (60.1 KiB) Viewed 253 times
Not sure why the PAT hatch is not applied. If I use my local PAT file, the hatch is displayed.

If you want to apply your hatches manually, you will have to hide the cut surface first. Then you can hatch as a regular face
barbaroga_Box2_sectionHatch_manual.png
barbaroga_Box2_sectionHatch_manual.png (59.41 KiB) Viewed 253 times
User avatar
babaroga
Posts: 113
Joined: Sun Aug 14, 2016 6:52 pm
Location: Banja Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Re: Section view broken?

Postby babaroga » Sat May 02, 2020 2:59 pm

Thank you for tip.

There is one strange thing. When I create section, there is no hatch, but If I change Cut Surface Display to anything and change it back to PatHatch then it shows up. Also, I can save document an reopen it.

Can you also look at attached model. Why is horizontal section bigger than original shape? Vertical section seems OK.
Attachments
FEN2K Fronta ladice.FCStd
(98.53 KiB) Downloaded 4 times
User avatar
wandererfan
Posts: 4039
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: Section view broken?

Postby wandererfan » Sat May 02, 2020 4:49 pm

babaroga wrote:
Sat May 02, 2020 2:59 pm
Can you also look at attached model. Why is horizontal section bigger than original shape? Vertical section seems OK.
ProjectionGroup Scale is 0.375.
Section - 001 Scale is 0.375.
Section Scale is 0.750.
User avatar
babaroga
Posts: 113
Joined: Sun Aug 14, 2016 6:52 pm
Location: Banja Luka, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

Re: Section view broken?

Postby babaroga » Sat May 02, 2020 6:05 pm

Yes, I know that, but it is set to automatic. Why it does not have same scale as main view?

On my file in first post, all settings were the same and horizontal section have same scale as main view. If TD calculate scale according to available scale, on this drawing there is even more space.

THX
User avatar
wandererfan
Posts: 4039
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: Section view broken?

Postby wandererfan » Sat May 02, 2020 11:56 pm

babaroga wrote:
Sat May 02, 2020 6:05 pm
Yes, I know that, but it is set to automatic. Why it does not have same scale as main view?
AutoScale only scales down to fit a View on the page. It doesn't scale a View if it already fits.

Sections always start with the same scale as the source view.

If the horizontal section was created before Front was auto scaled, and the vertical section was created after Front was auto scaled that would give the result you have.