Trouble creating boundary conditions

A subforum specific to the development of the OpenFoam-based workbenches ( Cfd https://github.com/qingfengxia/Cfd and CfdOF https://github.com/jaheyns/CfdOF )

Moderator: oliveroxtoby

Post Reply
Simwill87
Posts: 4
Joined: Tue Mar 19, 2019 10:07 am

Trouble creating boundary conditions

Post by Simwill87 » Tue Jun 18, 2019 4:34 pm

Hi Everyone,

I started the elbow tutorial here but have issues creating the boundary conditions. Here is a screenshot of what I see when I select the boundary condition icon. Did I do something wrong? I have OpenFOAM 6 and FreeCAD 0.18 installed.
Bildschirmfoto von 2019-06-18 18-21-34.png
Bildschirmfoto von 2019-06-18 18-21-34.png (181.45 KiB) Viewed 330 times
OS: Ubuntu 18.04.1 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.15528 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 1f30c218e65d605e7306dc82732cb7d83bb6bb00
Python version: 2.7.15rc1
Qt version: 5.9.5
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: German/Germany (de_DE)

User avatar
Kunda1
Posts: 5913
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Trouble creating boundary conditions

Post by Kunda1 » Tue Jun 18, 2019 5:14 pm

Simwill87 wrote:
Tue Jun 18, 2019 4:34 pm
Version: 0.18.15528 (Git)
You're not up-to-date. latest stable is 0.18.16117
How did you build FreeCAD ? Where did you download from?
But you may benefit more from running 0.19_pre to benefit from the latest changes in CfdOF. You can use the AppImage since you're on Linux.
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features

Simwill87
Posts: 4
Joined: Tue Mar 19, 2019 10:07 am

Re: Trouble creating boundary conditions

Post by Simwill87 » Tue Jun 18, 2019 5:43 pm

Kunda1 wrote:
Tue Jun 18, 2019 5:14 pm
How did you build FreeCAD ? Where did you download from?
I'll have to check. I had someone else load it on my computer. Linux is still a bit new to me.

User avatar
Kunda1
Posts: 5913
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Trouble creating boundary conditions

Post by Kunda1 » Tue Jun 18, 2019 6:47 pm

Simwill87 wrote:
Tue Jun 18, 2019 5:43 pm
I'll have to check. I had someone else load it on my computer. Linux is still a bit new to me.
Then I recommend using the stable or development AppImage. It works like an .exe file on Windoze.
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features

User avatar
oliveroxtoby
Posts: 322
Joined: Fri Dec 23, 2016 9:43 am
Location: South Africa

Re: Trouble creating boundary conditions

Post by oliveroxtoby » Wed Jun 19, 2019 6:30 am

Simwill87 wrote:
Tue Jun 18, 2019 4:34 pm
Hi Everyone,

I started the elbow tutorial here but have issues creating the boundary conditions. Here is a screenshot of what I see when I select the boundary condition icon. Did I do something wrong? I have OpenFOAM 6 and FreeCAD 0.18 installed.

Bildschirmfoto von 2019-06-18 18-21-34.png

OS: Ubuntu 18.04.1 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.15528 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 1f30c218e65d605e7306dc82732cb7d83bb6bb00
Python version: 2.7.15rc1
Qt version: 5.9.5
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: German/Germany (de_DE)
As I understand it, this was a packaging bug in the Ubuntu package, previously reported here. I understand it has been fixed now...but in any case I would agree with @Kunda1 that using the latest AppImage is probably the easiest route.
Please provide all the information requested in this post before reporting problems with CfdOF.

Simwill87
Posts: 4
Joined: Tue Mar 19, 2019 10:07 am

Re: Trouble creating boundary conditions

Post by Simwill87 » Wed Jun 19, 2019 7:27 am

Ok, thanks guys. I'll give it a go.

Post Reply