How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

A forum for research and development of the user interface of FreeCAD

Moderator: agryson

Post Reply
User avatar
Kunda1
Posts: 5515
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by Kunda1 » Thu Oct 03, 2019 8:24 pm

How would I build FreeCAD using 'ddark' or 'desemidark Style' ?
Attachments
QtDesigner-ddark-dsemidark-preview.png
QtDesigner-ddark-dsemidark-preview.png (127.13 KiB) Viewed 347 times
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features

vocx
Posts: 1430
Joined: Thu Oct 18, 2018 9:18 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by vocx » Thu Oct 03, 2019 9:16 pm

Kunda1 wrote:
Thu Oct 03, 2019 8:24 pm
How would I build FreeCAD using 'ddark' or 'desemidark Style' ?
I think these are just stylesheets, like pablogil's ones. I think it shouldn't be necessary to recompile the entire application just to apply that style. You just need to find what you have to change in a particular style sheet in order to have those results.

https://doc.qt.io/qt-5/stylesheet.html

adrianinsaval
Posts: 48
Joined: Thu Apr 05, 2018 5:15 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by adrianinsaval » Fri Oct 04, 2019 11:27 pm

Are those not the stylesheets available in your system? Try setting that stylesheet in qt5ct or your DE's theme configuration for qt and then set FreeCAD's stylesheet to none

User avatar
Kunda1
Posts: 5515
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by Kunda1 » Fri Oct 04, 2019 11:53 pm

adrianinsaval wrote:
Fri Oct 04, 2019 11:27 pm
Are those not the stylesheets available in your system? Try setting that stylesheet in qt5ct or your DE's theme configuration for qt and then set FreeCAD's stylesheet to none
Oh Snap!!!
@adrianinsaval you sir have hit the nail on the head!
I ran qt5ct and tweaked the following:
Image

and I got this:
Image

Edit: it's hard to see the graphical effects because the screencast framerate is very slow.
Edit2: Note this does not effect the AppImage at all. I needed to run 0.18.3 non-appimage build for the Qt5 settings to be used.
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features

adrianinsaval
Posts: 48
Joined: Thu Apr 05, 2018 5:15 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by adrianinsaval » Sat Oct 05, 2019 12:09 am

Kunda1 wrote:
Fri Oct 04, 2019 11:53 pm
Edit2: Note this does not effect the AppImage at all. I needed to run 0.18.3 non-appimage build for the Qt5 settings to be used.
That's strange, the 0.19 appimage uses the system's theme in my case

User avatar
Kunda1
Posts: 5515
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by Kunda1 » Sat Oct 05, 2019 1:28 am

adrianinsaval wrote:
Sat Oct 05, 2019 12:09 am
That's strange, the 0.19 appimage uses the system's theme in my case
Doesn't work for me.
BTW, do you have the FC IconTheme installed ?
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features

User avatar
Kunda1
Posts: 5515
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by Kunda1 » Sat Oct 05, 2019 7:56 pm

adrianinsaval wrote:
Fri Oct 04, 2019 11:27 pm
Are those not the stylesheets available in your system? Try setting that stylesheet in qt5ct or your DE's theme configuration for qt and then set FreeCAD's stylesheet to none
Any idea how to tell FreeCAD to direct the local system to use qt interface amenities like animated dropdown menus and animated tooltips etc.... ?
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features

adrianinsaval
Posts: 48
Joined: Thu Apr 05, 2018 5:15 pm

Re: How to build FreeCAD using a different Qt widget style?

Post by adrianinsaval » Sat Oct 05, 2019 11:21 pm

Kunda1 wrote:
Sat Oct 05, 2019 1:28 am
Desn't work for me.
It may be related to de DE? :? I'm using KDE.
BTW, do you have the FC IconTheme installed ?
If you mean the addon then yes, but I'm using the default icons again because some icons don't change in 0.19
Kunda1 wrote:
Sat Oct 05, 2019 7:56 pm
Any idea how to tell FreeCAD to direct the local system to use qt interface amenities like animated dropdown menus and animated tooltips etc.... ?
Sorry, no idea...

Post Reply