Sketch not working

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
Post Reply
jcudworth
Posts: 1
Joined: Fri Jul 27, 2018 1:11 am

Sketch not working

Post by jcudworth » Fri Jul 27, 2018 1:19 am

I'm running the latest version of FreeCAD for Windows 10 (64 bit). I installed it a couple weeks ago, and it worked fine, but now sketching is not working. I can open a new document, new body, and new sketch, but when I try to ad lines, points, etc. they do not appear. The symbol for them appears with the cursor, and the origin and axes are highlighted when I mouse over them, but it is not possible to draw anything.

I had this same problem on the Mac version, which is why I tried the Windows, since I hear it tends to work better.

Any suggestions would be appreciated! FreeCAD looks like the right software for what I want to do, so I'm eager to get started. Thanks!
ian.rees
Posts: 696
Joined: Sun Jun 15, 2014 3:28 am
Contact:

Re: Sketch not working

Post by ian.rees » Fri Jul 27, 2018 3:45 am

Since you encountered the same issue in Windows and MacOS (and so I'll begrudgingly give you a pass for not reading/following the instructions linked above ;) ), I think you're going to need to either watch videos of others using Sketcher, or describe in more detail precisely what you're trying, and where the error appears.

To take a shot in the dark: one does not "draw" in sketcher like in paint or photoshop; the FreeCAD UI is more modal. Click on the line button, click one end, click the other end.

Please do share what you were trying before even if you figure it out yourself, because that's valuable information for the people who design the UI for FreeCAD.
TheMarkster
Posts: 1079
Joined: Thu Apr 05, 2018 1:53 am

Re: Sketch not working

Post by TheMarkster » Fri Jul 27, 2018 4:06 am

Since you are a new user I wonder if perhaps you are mistaking the constraint icons for the element icons. With a new sketch open try pressing the L key on the keyboard, then click the mouse anywhere in the sketch, move it and click again. You should have a new line segment. If this works try going from the Sketch menu -> Sketcher Geometries -> Create (whichever element you want). If this works try the toolbar icons again, referencing the icons in the menu with the ones on the toolbar. If you can't find the icons on the toolbar it could the toolbar has been resized. Try dragging it around and resizing it if that's the case.

If the above fails, perhaps deleting or renaming your config files might work. Worth a shot anyway.

https://www.freecadweb.org/wiki/index.p ... rt_anymore
My FreeCAD video series on youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 48TYSI7GET
chrisb
Posts: 21295
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Sketch not working

Post by chrisb » Fri Jul 27, 2018 4:09 am

jcudworth wrote:
Fri Jul 27, 2018 1:19 am
it worked fine, but now sketching is not working.
If it used to work and now doesn't do so any more you can try deleting your config files.

And of course there is the question what else did you install / configure on your computer.
User avatar
Willem
Posts: 1307
Joined: Fri Aug 12, 2016 3:27 pm
Location: Lisse, The Netherlands

Re: Sketch not working

Post by Willem » Fri Jul 27, 2018 6:33 pm

Welcome to the forum
- Check in the left panel or you really did create your shapes
- Try the fit command
Schermafdruk van 2018-07-27 20-24-16.png
Schermafdruk van 2018-07-27 20-24-16.png (213.56 KiB) Viewed 375 times
User avatar
NormandC
Posts: 18534
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Re: Sketch not working

Post by NormandC » Fri Jul 27, 2018 8:34 pm

jcudworth wrote:
Fri Jul 27, 2018 1:19 am
I can open a new document, new body, and new sketch, but when I try to ad lines, points, etc. they do not appear. The symbol for them appears with the cursor, and the origin and axes are highlighted when I mouse over them, but it is not possible to draw anything.
Is it possible that you inadvertently switched your mouse navigation style to OpenInventor? Using this mode, you need to press SHIFT to sketch or select objects.

The bottom right border of FreeCAD's window should tell you which navigation style is active. It is a button that you can use to switch between 8 navigation styles.

FC_NavigationIndicator_OpenInventor_01.png
FC_NavigationIndicator_OpenInventor_01.png (5.93 KiB) Viewed 366 times
FC_NavigationIndicator_OpenInventor_02.png
FC_NavigationIndicator_OpenInventor_02.png (39.28 KiB) Viewed 366 times


Image
kapriva
Posts: 1
Joined: Fri Jan 17, 2020 1:41 am

Re: Sketch not working

Post by kapriva » Fri Jan 17, 2020 1:47 am

Not to revive the dead thread, but just to provide information to others in need as I was:

I had an identical problem to the OP's and the solution was, as mentioned in NormandC's last comment, having my navigation in OpenInventor.

Thanks everyone!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: babaroga, bzowk, Google [Bot], PiotrG and 12 guests