Switching between workbenches using Part

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
freedman
Posts: 1136
Joined: Thu Mar 22, 2018 3:02 am
Location: Washington State, USA

Switching between workbenches using Part

Post by freedman » Sat Jan 11, 2020 10:15 pm

I have always been a Part Design user and have been looking at Part. Is this correct; as I create a new sketch and need to go from Part to Sketch and back I have to go to the workbench pull down, find the WB and select it every time?
Thanks
vocx
Posts: 2718
Joined: Thu Oct 18, 2018 9:18 pm

Re: Switching between workbenches using Part

Post by vocx » Sat Jan 11, 2020 10:21 pm

freedman wrote:
Sat Jan 11, 2020 10:15 pm
I have always been a Part Design user and have been looking at Part. Is this correct; as I create a new sketch and need to go from Part to Sketch and back I have to go to the workbench pull down, find the WB and select it every time?
Thanks
Yes, or you can customize the toolbars to add the tools that you most use.
To support the documentation effort, and code development, your donation is appreciated: paypal.
openBrain
Posts: 3027
Joined: Fri Nov 09, 2018 5:38 pm

Re: Switching between workbenches using Part

Post by openBrain » Sat Jan 11, 2020 10:45 pm

I think (can't check ATM) that just adding the 'create new sketch' command in a custom toolbar in Part is enough. FC should switch automatically to Sketcher when you create or edit a sketch.
freedman
Posts: 1136
Joined: Thu Mar 22, 2018 3:02 am
Location: Washington State, USA

Re: Switching between workbenches using Part

Post by freedman » Sat Jan 11, 2020 11:20 pm

Seems like this should be a standard icon by default, it has to be confusing for new users. I could do a feature request if we think it hasn't been done.
Thanks
vocx
Posts: 2718
Joined: Thu Oct 18, 2018 9:18 pm

Re: Switching between workbenches using Part

Post by vocx » Sat Jan 11, 2020 11:45 pm

openBrain wrote:
Sat Jan 11, 2020 10:45 pm
... FC should switch automatically to Sketcher when you create or edit a sketch.
I'm not sure but I think this is already possible in v0.19. DeepSOIC made some commits about this when he was doing visibility automation.

Check Sketcher_SketchObject. It's a hidden view property.
To support the documentation effort, and code development, your donation is appreciated: paypal.
openBrain
Posts: 3027
Joined: Fri Nov 09, 2018 5:38 pm

Re: Switching between workbenches using Part

Post by openBrain » Sun Jan 12, 2020 7:23 am

freedman wrote:
Sat Jan 11, 2020 11:20 pm
Seems like this should be a standard icon by default, it has to be confusing for new users. I could do a feature request if we think it hasn't been done.
I think it's OK like that. There are users that use Draft to draw the shapes to be extruded. If all cases should be covered, then half the screen would be cluttered by icons. And honestly, it's not a huge thing to add a custom toolbar. ;)
freedman
Posts: 1136
Joined: Thu Mar 22, 2018 3:02 am
Location: Washington State, USA

Re: Switching between workbenches using Part

Post by freedman » Sun Jan 12, 2020 8:41 pm

A new user should not have to learn to make a custom tool bar or start switching workbenches just to do some basic operations. I see posts all the time about how difficult the program is to use, here is one example. I will write a feature request. I suppose a "start sketch icon" should be in Draft also.
Thanks
openBrain
Posts: 3027
Joined: Fri Nov 09, 2018 5:38 pm

Re: Switching between workbenches using Part

Post by openBrain » Sun Jan 12, 2020 9:12 pm

freedman wrote:
Sun Jan 12, 2020 8:41 pm
I suppose a "start sketch icon" should be in Draft also.
This has no sense. A user that is drafting should stick with Draft, and one that is sketching should stick with Sketcher. Mixing both is a super bad idea.
freedman
Posts: 1136
Joined: Thu Mar 22, 2018 3:02 am
Location: Washington State, USA

Re: Switching between workbenches using Part

Post by freedman » Sun Jan 12, 2020 9:30 pm

This has no sense. A user that is drafting should stick with Draft, and one that is sketching should stick with Sketcher. Mixing both is a super bad idea.
I see that now. Draft and Arch appear to have their own drawing tools. I guess this only applies to Part.
Thanks
vocx
Posts: 2718
Joined: Thu Oct 18, 2018 9:18 pm

Re: Switching between workbenches using Part

Post by vocx » Sun Jan 12, 2020 9:46 pm

freedman wrote:
Sun Jan 12, 2020 8:41 pm
A new user should not have to learn to make a custom tool bar or start switching workbenches ...
This is the concept behind workbenches. Tools are separated into groups (workbenches) of similar functions. You aren't supposed to use Sketcher and Part a lot. If you are going to do that, you should use PartDesign because this is precisely the workflow intended with this workbench, that is, draw a sketch, and then obtain a PartDesign Feature from it.

The Part workbench is mostly a workbench with basic functions that implement the core features of the OpenCASCADE kernel. The Part Workbench is very basic. It is not meant to be too complex.
To support the documentation effort, and code development, your donation is appreciated: paypal.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: easyw-fc, Roy_043, vocx and 9 guests