Page 1 of 1

Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Tue Oct 20, 2020 5:12 pm
by cncwhiz
I started using version .18 A few days ago and have pretty much figured out how to get some basic parts drawn from sketches and padded. Now I am trying to figure out how to get an assembly workbench add on set up.

when I go to my add on manager under the tools menu, The list acts like it is trying to populate but only shows a 3D printing workbench.

I found the github page where the assembly workbenches are, and downloaded a ZIP for Assembly4-0.9.9.

I can't figure out where to put this so I can get it set up.

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Tue Oct 20, 2020 5:51 pm
by chrisb
Hi and welcome to the forum!

It's a known issue. Use 0.19 instead, it has less errors and more features.

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Tue Oct 20, 2020 6:45 pm
by cncwhiz
Where do I get .19?

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Tue Oct 20, 2020 6:48 pm
by chrisb

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Wed Oct 21, 2020 2:02 pm
by cncwhiz
So I think I have the right thing from that link, but not sure how to install it. I keep looking for an .exe file but I'm lost. Any hints on how to set this up?

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Wed Oct 21, 2020 2:21 pm
by GeneFC
cncwhiz wrote:
Wed Oct 21, 2020 2:02 pm
not sure how to install it
Unpack with 7-zip. There will be a FreeCAD.exe file in the "bin" folder. Just run that file.

No installation necessary.

Gene

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Wed Oct 21, 2020 2:56 pm
by cncwhiz
Got it, thanks. Ok, so now can I uninstall .18?

Also, hit the workbenches in the add on manager and got assembly 4. Should be good to go.

Re: Trying to get the assembly workbench set up - need help

Posted: Wed Oct 21, 2020 4:45 pm
by GeneFC
cncwhiz wrote:
Wed Oct 21, 2020 2:56 pm
so now can I uninstall .18?
Completely your choice.

Both versions can coexist, but they do not depend upon each other.

The only wrinkle is that in the plain-vanilla situation, all instances of FreeCAD use the same configuration files. That can lead to strange problems.

If you have no further need for version 0.18 go ahead and uninstall.

Gene