Dimensions in Drawing WB

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
User avatar
Maavhamt
Posts: 92
Joined: Thu Jun 11, 2015 10:08 am

Dimensions in Drawing WB

Postby Maavhamt » Thu Jun 18, 2015 8:35 am

Hi everyone beginner here trying to learn the ropes. I can transpose a 3D view in Part WB to 2D in Drawing WB, but I get stuck on the dimensions. Looking at the video - https://youtu.be/nxNT0KychcY up to time 2:18 on the video I get the same results but after that I get stuck. He seems to group all his dimensions into one folder, select it and click, "Put selected items on a drawing sheet". However when I do this nothing seems to happen.

As I understand it the steps are:

Highlight the last item.
Go to Drawing WB
Insert new drawing (e.g. plain A4)
Insert Orthographic projection.
Select (e.g.) Z+ve view.
Select Dimensions
Go to Draft WB
Click the tool, "Put selected items on a drawing sheet"

But nothing happens. Is it something to do with how the dimensions are organised in the first place? I notice all the dimensions in the tutorial are in the same plane, I've tried that but it still doesn't work.

I am trying with a simpler sketch (attached), that has only one dimension. Can you advise what I am doing wrong? Thanks again for your patience.

OS: Windows 8
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.15.4671 (Git)
Branch: releases/FreeCAD-0-15
Hash: 244b3aef360841646cbfe80a1b225c8b39c8380c
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
Attachments
Donut.FCStd
(40.95 KiB) Downloaded 66 times
Maavhamt
[/size]
User avatar
Maavhamt
Posts: 92
Joined: Thu Jun 11, 2015 10:08 am

Re: Dimensions in Drawing WB

Postby Maavhamt » Thu Jun 18, 2015 8:56 am

It's OK I've just worked it out. Reading the dialogue under the Youtube tutorial helped. You select the dimension(s) you want and the drawing page (e.g. ortho_0_0) you want them to go on then click "Puts the selected objects on the drawing sheet" in the Part WB and it works!!!!!!!!!
Maavhamt
[/size]
User avatar
r-frank
Posts: 2181
Joined: Thu Jan 24, 2013 6:26 pm
Location: Möckmühl, Germany
Contact:

Re: Dimensions in Drawing WB

Postby r-frank » Thu Jun 18, 2015 9:17 am

Small Demo Video:
Drawing.gif
Drawing.gif (253.65 KiB) Viewed 1219 times
Recorded with GIFCAM on Windows.

Roland
Deutsche FreeCAD Tutorials auf Youtube
My GrabCAD FreeCAD-Projects
FreeCAD lessons for beginners in english

Native german speaker - so apologies for my english, no offense intended :)
User avatar
Maavhamt
Posts: 92
Joined: Thu Jun 11, 2015 10:08 am

Re: Dimensions in Drawing WB

Postby Maavhamt » Thu Jun 18, 2015 1:03 pm

OK thanks that's very helpful.
Maavhamt
[/size]