Poprawianie projektu

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Thu Jan 11, 2018 8:20 am

Dzień dobry.

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.12940 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 22ed0bce514174558bf09f6d4f0237f2ac382fc6
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

(zamiennie z wersją linuxową tej samej rewizji)

Od tygodnia mniej więcej walczę (bo to jest walka) z tym programem i doszedłem do ściany ;-(
Wszystko mi się zgadzało dopóki w pewnym momencie nie kapnąłem się, że za płytko wyciąłem otwór pod wyświetlacz LCD.
Cofnąłem się więc do tej operacji, poprawiłem i tam na tej pozycji ta operacja się powiodła, ale jak już wracam do ostatniej operacji to
ta moja poprawka znika. Na drzewie operacji pojawiły się czerwone wykrzykniki, które nie mam pojęcia jak zlikwidować i co jest ich przyczyną.

Link do pliku FC:
https://drive.google.com/open?id=1COxgP ... Ot5SW3kMXj

Gdyby ktoś mógł zerknąć na to i podpowiedzieć mi jak skorygować błędy oraz co źle i dlaczego zrobiłem ;-)


A tak przy okazji to chciałem coś poczytać na ten temat i w wątku:
https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 10#p109604

znalazłem linki do jakiś "starożytnych" tekstów, ale niestety one już nie działają. Może ktoś ma kopię?

Pozdrawiam, Krzysiek
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Thu Jan 11, 2018 2:10 pm

No cóż.... mam wrażenie, że ten program żyje własnym życiem, a ja swoje za chwilę stracę ;-)

Udało mi się w końcu wyciąć okienko pod LCD, ale wycinając po prostu kolejne pudełko.
Niestety, ale program zepsuł mi całkowicie stronę dolną pudełka, choć wcale nic tam nie robiłem
i jak podejrzewam stało się to przy próbie wstawienia kołka do górnej pokrywki.

Wstawiłem jeden kołek pod wkręta w prawym górnym rogu:
Image

a następnie chciałem wstawić drugi w lewym dolnym i w tym momencie nie wiem dlaczego, ale bryła wykonała obrót o 90 stopni
i przesunęła się w inne miejsce. Kołka oczywiście nie wstawiła, ale jak przypuszczam w tym momencie została uszkodzona dolna część pudełka,
które teraz wygląda tak:
Image

Image

I skąd się wzięły te wycięcia? Na dodatek kwadratowy otwór pod gniazdo zasilania zmienił położenie i przeniósł się na inną ściankę, a jeszcze chwilę wcześniej całość wyglądała tak:

Image
Image

Czy mogę liczyć na szybkie korepetycje?


Pozdrawiam, Krzysiek
Last edited by sp9rqa on Thu Jan 11, 2018 7:24 pm, edited 3 times in total.
User avatar
kwahoo
Posts: 218
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby kwahoo » Thu Jan 11, 2018 6:36 pm

Widzę, że po pogłębieniu (Pocket003) otworu na LCD, robi się on przelotowy i znika (a właściwie to zmienia się ich numeracja) część krawędzi. Stąd zaokrąglenie (Fillet) będące w drzewie pod nim nie ma się czego trzymać. Wystarczy je zredefiniować usuwając wybrane krawędzie i dodając nowe.

To znany problem opisany tutaj https://www.freecadweb.org/wiki/Naming_project

...swoją drogą dawno nie odpalałem FC i połowę tych ficzerów z drzewa widzę po raz pierwszy;)
User avatar
arturromarr
Posts: 124
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Thu Jan 11, 2018 7:48 pm

Jest gdzieś informacja czy pracują nad tym problemem?
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Fri Jan 12, 2018 1:29 pm

arturromarr wrote:
Thu Jan 11, 2018 7:48 pm
Jest gdzieś informacja czy pracują nad tym problemem?
Trochę informacji jest tu i tu

Ale wydaje mi się, że ten problem nie będzie rozwiązany w najbliższym czasie.

Pozdrawiam,
Mateusz
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Fri Jan 12, 2018 8:21 pm

Cześć!
sp9rqa wrote:
Thu Jan 11, 2018 8:20 am
Gdyby ktoś mógł zerknąć na to i podpowiedzieć mi jak skorygować błędy oraz co źle i dlaczego zrobiłem ;-)
Tak jak napisał @kwahoo.

Złotą zasadą jest dodawanie zaokrągleń i sfazowań na _samym_ końcu.

Pod tym linkiem jest bardzo dobry tutorial. Robiony w 0.16, ale koncepcja jest bardzo zbliżona.
sp9rqa wrote:
Thu Jan 11, 2018 8:20 am
znalazłem linki do jakiś "starożytnych" tekstów, ale niestety one już nie działają. Może ktoś ma kopię?
Udało mi się dokopać do czegoś takiego:
https://web.archive.org/web/20150810032 ... a-cad.html

Pozdrawiam,
Mateusz
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Fri Jan 12, 2018 9:46 pm

f3nix wrote:
Fri Jan 12, 2018 8:21 pm
Cześć!

(...)
Złotą zasadą jest dodawanie zaokrągleń i sfazowań na _samym_ końcu.

Pod tym linkiem jest bardzo dobry tutorial. Robiony w 0.16, ale koncepcja jest bardzo zbliżona.

(...)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Film to już pewnie jutro oglądnę.
W sumie udało mi się wydziergać tę obudowę do końca i nawet stl'e wyglądają całkiem znośnie:

https://drive.google.com/open?id=0B7adV ... hVQmtoaHRj
https://drive.google.com/open?id=0B7adV ... RHcFBzWml3

jak na pierwszą w życiu konstrukcję to może nie jest tragicznie ;-)
Teraz w sumie zacząłem robić jeszcze raz to pudełko i jak na razie bez błędów.

Mam kilka jeszcze filozoficznych pytań, bo nie wiem czy to w jaki sposób robię to bardziej sobie pomagam, czy szkodzę.
Może od początku.

Mam model płytki pcb w step do której chcę zrobić obudowę i teraz czy słuszne jest, aby po utworzeniu nowego projektu
wczytać tę płytkę i starać się ją "obudować", czy też nie jest to najlepsza metoda, a jeśli tak to dlaczego. Na razie tak właśnie robię.

I tu w tym punkcie już się trochę namotałem, bo myślałem, że jak wczytam stepa z pcb, to będę go mógł wypozycjonować tak jak
się to robi w skeczu wg osi. Niestety nic takiego nie znalazłem. Skończyło się na tym, że najpierw:

1. obrysowałem wczytaną pcb prostokątem
2. ustaliłem wymiary tego prostokąta
3. ustawiłem prostokąt do obu osi ><
4. przesunąłem pcb do tego prostokąta
5. dodałem do wymiarów prostokąta po 2mm z każej strony, aby uwolnić nieco płytkę w pudełku
6. wyciągnąłem itd...

na razie innej drogi nie znalazłem.

Mam jeszcze jeden problem, który jak mniemam jest trywialny, a który póki co rozwiązuję "optycznie" ustawiając przezroczystość.
Otóż jeśli stawiam sobie np w górnej części pudełka jakiś kołek/słupek pod wkręt rysując najpierw kółko w szkicowniku
i wyciągając to przechodząc do dolnej części pudełka i stawiając drugi kołek chciałbym być dokładnie w osi tego pierwszego,
ale niestety kólka z poprzedniego szkocownika już nie widać. Wiem, że można to zrobić po prostu notując współrzędne tego pierwszego,
ale wydaje mi się, że powinien być na to jakiś sposób ze znacznikiem, albo inny sposób o którym nie mam pojęcia.

Pozdrawiam
User avatar
kwahoo
Posts: 218
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby kwahoo » Sat Jan 13, 2018 10:22 am

sp9rqa wrote:
Fri Jan 12, 2018 9:46 pm

I tu w tym punkcie już się trochę namotałem, bo myślałem, że jak wczytam stepa z pcb, to będę go mógł wypozycjonować tak jak
się to robi w skeczu wg osi. Niestety nic takiego nie znalazłem. Skończyło się na tym, że najpierw:

1. obrysowałem wczytaną pcb prostokątem
2. ustaliłem wymiary tego prostokąta
3. ustawiłem prostokąt do obu osi ><
4. przesunąłem pcb do tego prostokąta
5. dodałem do wymiarów prostokąta po 2mm z każej strony, aby uwolnić nieco płytkę w pudełku
6. wyciągnąłem itd...

na razie innej drogi nie znalazłem.
Jeśli importowany STEP jest bazą do dalszego rysowania, to chyba najlepsza metoda. Jeśli zaś chciałbyś go wstawić do narysowango przez ciebie pudełka, to jest kilka innych sposobów:

1. Zaznacz dwa interesujące obiekty i użyj Edit->Alignment. Otworzą się dwa okna i będziesz musiał wskazać punkty bazowe dla ustawienia obiektów. Ta funkcja nie wiąże obiektów.
2. Użyj Assembly 2 https://www.youtube.com/watch?v=JhPxrHwLFuc Możesz sobie go pobrać przez menedżer dodatków. Ta funkcja wiąże obiekty (będą podążać za sobą po zmianie). Przy dużych złożeniach Assembly 2 jest niezbyt wydajne.
3. Jeśli jesteś dość odważny użyj Assembly 3. Wydajniejsze, pozbawione wielu ograniczeń Assembly 2, ale w wczesnej fazie rozwoju. https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 75#p209175
sp9rqa wrote:
Fri Jan 12, 2018 9:46 pm
Mam jeszcze jeden problem, który jak mniemam jest trywialny, a który póki co rozwiązuję "optycznie" ustawiając przezroczystość.
Otóż jeśli stawiam sobie np w górnej części pudełka jakiś kołek/słupek pod wkręt rysując najpierw kółko w szkicowniku
i wyciągając to przechodząc do dolnej części pudełka i stawiając drugi kołek chciałbym być dokładnie w osi tego pierwszego,
ale niestety kólka z poprzedniego szkocownika już nie widać. Wiem, że można to zrobić po prostu notując współrzędne tego pierwszego,
ale wydaje mi się, że powinien być na to jakiś sposób ze znacznikiem, albo inny sposób o którym nie mam pojęcia.

Pozdrawiam
Jeśli nie widać, włącz sobie widok na widok drutowy (Wireframe), potem możesz połączyć nowy szkic z zewnętrzną krawędzią tym narzędziem https://www.freecadweb.org/wiki/Sketcher_External
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Sun Jan 14, 2018 12:17 am

Czy szyk liniowy może "psuć" poprzednie dokonania?
Otóż doszedłem do momentu kiedy chciałbym powielić przycisk 4 razy i chyba nie rozumiem do końca idei tego.
Zrobiłem przycisk i dookoła niego rowek.
Image


Chciałem to powielić przy pomocy szyku liniowego. Niestety, jak powielę sam przycisk to znikają rowki, jak powielę rowki to znikają przyciski.

Image

Image

Nie wiem jak to ugryźć za bardzo. Szukałem sposobu, aby powielić to równocześnie, ale program odrzuca taką możliwość.

https://drive.google.com/open?id=19dGr1 ... gGHKBR-fJt

Za podrzucony wcześniej film bardzo dziękuję. Nie oglądnąłem jeszcze całości, ale dużo już mi się rozjaśniło.
Last edited by sp9rqa on Mon Jan 15, 2018 9:07 am, edited 1 time in total.
User avatar
kwahoo
Posts: 218
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby kwahoo » Sun Jan 14, 2018 10:55 am

Nie widzę obrazków, ale wydaje mi się że trzeba zrobić tak:
1. szyk dla przycisku
2. przesunąć go w drzewie między przycisk a rowek
3. szyk dla rowka

https://www.youtube.com/watch?v=cHAuUDWOhU4