Freecad, moduł A2plut i nieaktywne przyciski relacji

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
drasiek90
Posts: 4
Joined: Tue Nov 12, 2019 11:54 am

Freecad, moduł A2plut i nieaktywne przyciski relacji

Postby drasiek90 » Tue Nov 12, 2019 12:10 pm

Witam,
Posiadam komputer z systemem linux Mint.
Zainstalowałem FreeCad w wersji 0.18.1, dodałem moduł a2plus v 0.4.29.
Projektuje nową część w module Part Design i zapisuje.
Tworze nowy dokument, przełączam moduł na a2plus i importuje część 2 razy. Jednak przyciski od ustawiania relacji cały czas mam nieaktywne.
Co może być przyczyną?
w załączniku screen.
fc.png
fc.png (158.07 KiB) Viewed 339 times
User avatar
arturromarr
Posts: 225
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Freecad, moduł A2plut i nieaktywne przyciski relacji

Postby arturromarr » Wed Nov 13, 2019 7:48 am

Cześć,
Części muszą być wstawione jako osobne pliki. Zasada jest taka, że najpierw wybierasz obiekty (płaszczyzny, powierzchnie, odcinki), wtedy podświetlają się dostępne ikonki relacji i możesz wybrać jedną z nich.
Przykładowo utworzyłem kostkę, zapisałem ją, w nowym pliku utworzyłem walec i zapisałem go pod inną nazwą.
Utworzyłem, kolejny plik, który jest złożeniem i zaimportowałem do niego dwa pierwsze.
Po zaznaczeniu powierzchni bocznej walca i krawędzie kostki podświetliły się dwie ikonki relacji. Po wybraniu i zatwierdzeniu oś walca pokryła się z krawędzią kostki.
Attachments
Screenshot_20191113_084935.png
zaznaczenie powierzchni i krawędzi
Screenshot_20191113_084935.png (119.36 KiB) Viewed 318 times
Screenshot_20191113_085003.png
nadane zelacje
Screenshot_20191113_085003.png (98.2 KiB) Viewed 318 times
drasiek90
Posts: 4
Joined: Tue Nov 12, 2019 11:54 am

Re: Freecad, moduł A2plut i nieaktywne przyciski relacji

Postby drasiek90 » Wed Nov 13, 2019 11:28 am

Generalnie to FreeCada znam, korzystam od dłuższego czasu, zaprojektowałem w nim już nie jedną maszynę.
Natomiast po przesiadce na nowy komputer, zainstalowałem nową wersję freecad i nie działa moduł assembly2 z którego jak dotąd korzystałem.
a2plus to nowy moduł, podobno lepszy więc chciałem wykorzystać. Faktycznie, relacje podświetlają się dopiero po wybraniu 2 płaszczyzn/wektorów więc ten temat rozwiązany.
Problem mam jeszcze z modułem drawing_dimensioning. W starszej wersji działał, a teraz jak próbuje dodać wymiar to wyskakuje jakiś błąd pythona w konsoli

Code: Select all

Traceback (most recent call last):
  File "/home/jan/.FreeCAD/Mod/FreeCAD_drawing_dimensioning-master/drawingDimensioning/selectionOverlay/__init__.py", line 23, in mousePressEvent
    self._onClickFun( event, self, self.elementXML, self.elementParms, self.elementViewObject )
  File "/home/jan/.FreeCAD/Mod/FreeCAD_drawing_dimensioning-master/drawingDimensioning/linearDimension.py", line 198, in selectDimensioningPoint
    previewDimension.initializePreview( d, linearDimension_points_preview, linearDimension_points_clickHandler )
  File "/home/jan/.FreeCAD/Mod/FreeCAD_drawing_dimensioning-master/drawingDimensioning/previewDimension.py", line 60, in initializePreview
    preview.SVGRenderer.load( QtCore.QByteArray( '''<svg width="%i" height="%i"> </svg>''' % (drawingVars.width, drawingVars.height) ) ) #without this something goes wrong...
TypeError: 'PySide2.QtCore.QByteArray' called with wrong argument types:
  PySide2.QtCore.QByteArray(str)
Supported signatures:
  PySide2.QtCore.QByteArray()
  PySide2.QtCore.QByteArray(bytearray)
  PySide2.QtCore.QByteArray(bytes)
  PySide2.QtCore.QByteArray(PySide2.QtCore.QByteArray)
  PySide2.QtCore.QByteArray(int, char)
Jest jeszcze kilka innych błędów w nowej wersji których nie było w starej. Jak korzystałem z wersji 0.17 to działało wszystko, im wersja nowsza to jest więcej bugów. Nie wiem czy w wersji windowsowej również, ja działam tylko na linuxie.
User avatar
arturromarr
Posts: 225
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Freecad, moduł A2plut i nieaktywne przyciski relacji

Postby arturromarr » Wed Nov 13, 2019 1:51 pm

Musimy mieć świadomość, że stosując darmowe oprogramowanie, stajemy się jego testerami. Komercyjne aplikacje są wstępnie przetestowane, ale za to musimy płacić. Trzeba się pogodzić, że nowsze wersje są niestabilne i pomagać społeczności alarmując o zauważonych błędach. Wszyscy działamy wspólnie programiści i użytkownicy.
Ja przy poważniejszych projektach korzystam ciągle z wersji 0.16, którą za stabilną uznają repozytoria Debiana. Większość uznałaby za dziwactwo tkwienie w przeszłości, ale już nieraz się przekonałem, że ludzie związani z tą dystrybucją Linuxa wiedzą co robią. Możliwe, że najnowsza edycja Debiana coś zmieniła w kwestii FC, ale jeszcze nie instalowałem. Nowszą wersję 0.18 mam zainstalowaną przez flatpak-a do testów i nauki nowości.
Na stronie ze źródłami do drawing_dimensioning jest jakiś Patch, więc może trzeba go ręcznie dodać?
https://github.com/hamish2014/FreeCAD_d ... 55d0abe5b9
FreeCad chyba zmierza w kierunku stosowania modułu TechDraw, który ma już wymiarowanie w sobie.
chrisb
Posts: 24414
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Freecad, moduł A2plut i nieaktywne przyciski relacji

Postby chrisb » Wed Nov 13, 2019 2:37 pm

added code tags to the post above.