Translating an object along it's axis?

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
jtidwell
Posts: 19
Joined: Mon Jan 20, 2020 9:58 am

Translating an object along it's axis?

Postby jtidwell » Fri Feb 14, 2020 11:02 am

How can I translate this screw blank along it's axis? I'd like to move it out of the hole about .5mm without changing it's location. Right clicking on the object and using "Translate" doesn't seem to have a linear option nor does "Edit" > "Placement". Maybe I'm just not seeing it?
Attachments
screw.png
screw.png (42.81 KiB) Viewed 171 times
Last edited by jtidwell on Fri Feb 14, 2020 1:20 pm, edited 3 times in total.
chrisb
Posts: 22526
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Translating an object along it's axis?

Postby chrisb » Fri Feb 14, 2020 11:12 am

It is not really possible to say without the model. Usually you should have attached some sketch normal to the cylindrical axis. Then moving along Z-direction would move it along that axis.
kisolre
Posts: 1658
Joined: Wed Nov 21, 2018 1:13 pm

Re: Translating an object along it's axis?

Postby kisolre » Fri Feb 14, 2020 11:34 am

Also, please attach your images directly to the post. Drag/drop over the text input area or "Attachments" tab under the "Submit" button.
mario52
Posts: 2857
Joined: Wed May 16, 2012 2:13 pm

Re: Translating an object along it's axis?

Postby mario52 » Fri Feb 14, 2020 11:54 am

Maybe you need a special feature, go into Macros_recipes and Code_snippets, Dialog creation. My macros on Gist.github.
User avatar
papyblaise
Posts: 1362
Joined: Thu Jun 13, 2019 4:28 pm
Location: France

Re: Translating an object along it's axis?

Postby papyblaise » Fri Feb 14, 2020 12:24 pm

Maybe you know the angle of the screw from one axis X or Y
reoriente the scrw along the axis , then translate it , and reposition it at the original angle .
jtidwell
Posts: 19
Joined: Mon Jan 20, 2020 9:58 am

Re: Translating an object along it's axis?

Postby jtidwell » Fri Feb 14, 2020 1:21 pm

kisolre wrote:
Fri Feb 14, 2020 11:34 am
Also, please attach your images directly to the post. Drag/drop over the text input area or "Attachments" tab under the "Submit" button.
Thanks - I've been trying to figure out the "picture" button at the top row of buttons with no success. Thanks for the help.
jtidwell
Posts: 19
Joined: Mon Jan 20, 2020 9:58 am

Re: Translating an object along it's axis?

Postby jtidwell » Sat Feb 15, 2020 9:59 am

chrisb wrote:
Fri Feb 14, 2020 11:12 am
It is not really possible to say without the model. Usually you should have attached some sketch normal to the cylindrical axis. Then moving along Z-direction would move it along that axis.
Nah, I just used a solid cylinder for the bolt blank and rotated it around to get it where it is now. Unigraphics used to have a floating WCS that you could position somewhere and then reposition an object based on that coordinate system. Was wondering if there was something similar. I ended up using the Part Manipulator plugin to positioning a cylinder .200" thick on the bolt hole, then using P.M. to reposition the bolt on the cylinder, then deleting the cylinder. I should probably figure out a better way to position bolts.
jtidwell
Posts: 19
Joined: Mon Jan 20, 2020 9:58 am

Re: Translating an object along it's axis?

Postby jtidwell » Sat Feb 15, 2020 9:59 am

papyblaise wrote:
Fri Feb 14, 2020 12:24 pm
reoriente the scrw along the axis , then translate it , and reposition it at the original angle .
Thank you. That was my thought as well but was hoping for a quicker method.
jtidwell
Posts: 19
Joined: Mon Jan 20, 2020 9:58 am

Re: Translating an object along it's axis?

Postby jtidwell » Sat Feb 15, 2020 10:04 am

mario52 wrote:
Fri Feb 14, 2020 11:54 am
hi

Manipulator_Workbench

mario
Hi I ended up using this. Thanks.
mario52
Posts: 2857
Joined: Wed May 16, 2012 2:13 pm

Re: Translating an object along it's axis?

Postby mario52 » Sat Feb 15, 2020 1:56 pm

Hi

ok, this function is available in Placement but not very documented "Deplacement along point to point"

Placement dialog -- arbitrary vertex as center of rotation

mario
Maybe you need a special feature, go into Macros_recipes and Code_snippets, Dialog creation. My macros on Gist.github.